Ως «λάθος μήνυμα» επικρίνει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος στις πρόωρες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα του καγκελάριου – τη χθεσινή συμφωνία χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, για τη δημιουργία συστήματος κατανομής σε διάφορες κοινοτικές χώρες των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Ο Κούρτς εκφράζει την ανησυχία του ότι η ΕΕ κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς το μόνο που πετυχαίνει ένα τέτοιο σύστημα είναι να ενθαρρύνει διακινητές και μετανάστες να κατευθύνονται προς την Ευρώπη, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσιάζοντας στη Βιέννη εκείνο το τμήμα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του που αναφέρεται στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρητές επισημαίνουν πως στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, ο πρώην καγκελάριος επανέρχεται με έμφαση σε αυτά τα προσφιλή θέματά του με τα οποία κατά κύριο λόγο είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατήγγειλε πως με τη συζήτηση για μία κατανομή συντελείται μία επιστροφή στο 2015, καθώς ο μεγαλύτερος «ενισχυτής» για την παράνομη μετανάστευση υπήρξε τότε το γεγονός ότι μπορούσε κάποιος φθάνοντας στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, να φτάσει μέχρι την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, μπροστά σ’ έναν Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τώρα απειλεί να στείλει εκ νέου μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, μπροστά σε χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται και πάλι καθ΄ οδόν στη Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων και μπροστά σε μία χαλαρή προσφυγική πολιτική στην Ιταλία και στην Ισπανία, πρέπει να ενισχυθεί πολύ περισσότερο ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δική του προσέγγιση δεν είναι η κατανομή , αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων και σε αυτό θα δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο ΕΕ, εάν εκλεγεί εκ νέου καγκελάριος στη χώρα του, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσδιορίζοντας ως προ πάντων στόχο του τη «μηδενική μετανάστευση παράνομα εισερχόμενων στην Ευρώπη».

Σε σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, ο ίδιος, κατά την παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών, περισσότερο προσωπικό στον χώρο της Δικαιοσύνης, την μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών κατά το πρότυπο της Ελβετίας, που σημαίνει, όπως σημείωσε, ένα μεγαλύτερο διαχωρισμό του έργου μεταξύ αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών.

Πέντε ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει σταθερά πρώτο και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο η διαφορά τους μειώνεται στις 11 με 12 ποσοστιαίες μονάδες, αντί των 15 που ήταν σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Oesterreich, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 34% έναντι του 31,5% που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια (26,9%).

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 35%, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 23%, ενώ και στις δύο δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι τα τέλη Μαΐου συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, εμφανίζεται με ποσοστό 20% (26% το 2017).

Για τους Πράσινους – που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή – στην πρώτη δημοσκόπηση καταγράφεται ποσοστό 12% και στη δεύτερη 11%, με το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) να βρίσκεται και στις δύο δημοσκοπήσεις στο 8% (5,3% το 2017).

Το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς) το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, περιορίζεται τώρα στο 2%, σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, και φέρεται να μένει εκτός της επόμενης Βουλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης