Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία άνδρες που έχουν λιγότερες σκέψεις σεξουαλικού περιεχομένου και ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία έχουν και περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν στυτική δυσλειτουργία στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι η ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία προηγείται της στυτικής δυσλειτουργίας κατά μερικά χρόνια και στο διάστημα αυτό μπορεί κανείς να παρέμβει πριν ο άνδρας αποκτήσει σοβαρότερο και πιο μόνιμο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνήτρια Susan A. Hall λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τα μη ιατρικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας. Η μελέτη που έκανε η ίδια και οι συνεργάτες της αφορά σε άνδρες ηλικίας 40 ως 70 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα τα προηγούμενα έτη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες που είχαν μικρότερη σεξουαλική επιθυμία σε σχέση με την περίοδο της εφηβείας τους είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν στο μέλλον στυτική δυσλειτουργία, από όσους διατηρούσαν το ίδιο επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας. Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν σεξουαλικές σκέψεις, φαντασιώσεις ή όνειρα ερωτικού περιεχομένου μόνο μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο.

Σύμφωνα με την ουρολόγο Ira Sharlip φαίνεται λογικό ότι όποιος δεν διεγείρεται σεξουαλικά πιθανότατα δεν θα έχει και στύση. Το διάστημα που μεσολαβεί, όμως, μεταξύ μειωμένης επιθυμίας και στυτικής δυσλειτουργίας (9 χρόνια σύμφωνα με τη μελέτη) θα βοηθήσει τους γιατρούς να βρουν ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν στο μέλλον πρόβλημα στύσης και να τους βοηθήσουν στη φάση αυτή, πριν το πρόβλημα γίνει εμφανές και μόνιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα: www.andrologia.gr

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας Χειρουργός

Ουρολόγος Ανδρολόγος, Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης