Έτοιμο να αυξήσει την ποσότητα των αγαθών που μεταφέρονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι το Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, με θέμα την άρση του αποκλεισμού. Στο Λονδίνο, ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές» προς την άμβλυνση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ενδείξεις από το Ισραήλ συνηγορούν στο ότι οι ισραηλινές Αρχές έχουν τη βούληση να αναθεωρήσουν τον κατάλογο των προϊόντων που μπορούν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να δημοσιεύσουν μια λίστα απαγορευμένων προϊόντων» δήλωσε ο διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές τις επόμενες λίγες ημέρες» είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας στο BBC, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία του προέρχεται εν μέρει από τις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ, έχει διατηρήσει τον αποκλεισμό της Γάζας τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για διατήρηση της «κόκκινης γραμμής» ως προς την είσοδο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θα γίνει σαφής διαχωρισμός ως προς τα είδη που είναι αναγκαία για την καθημερινή ζωή και τα απαραίτητα για την ανοικοδόμηση των υποδομών και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha, το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο 97 προϊόντων στη Λωρίδα της Γάζας, έναντι περισσοτέρων των 4.000 πριν από την ενίσχυση του αποκλεισμού το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διέλευση αγαθών από ένα ή δύο σημεία διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, στο Κάρνι και το Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης