Συνεχίζουν τις προσπάθειες οι φορείς και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, προκειμένου τα κτίρια της δισκογραφικής εταιρείας Columbia στη Ριζούπολη να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους ως μνημείο της νεότερης ιστορίας του τόπου και να δημιουργηθεί εκεί το μουσείο δισκογραφίας. Διαμαρτύρονται, δε, καθώς στα κτίρια βρίσκουν προσωρινή «στέγη» μετανάστες, αναξιοπαθούντες και άστεγοι, οι οποίοι ζουν μέσα στα σκουπίδια και τα μπάζα.
Η περίφραξη του οικοπέδου είναι υποτυπώδης, ενώ δεν υπάρχει φύλαξη του χώρου. Πέρα, όμως, από την ανησυχία των κατοίκων για την προσωπική τους ασφάλεια, τίθεται και ζήτημα ασφάλειας για τους ίδιους τους αλλοδαπούς, καθώς τα κτίρια είναι διαβρωμένα και οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Το οικόπεδο και τα κτίρια της Columbia παραμένουν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εδώ και τέσσερα χρόνια, από τον Μάιο του 2006, όταν συνεργεία που έβαλαν οι ιδιοκτήτες γκρέμισαν τα περισσότερα από τα κτίρια του συγκροτήματος.
Φορείς, καλλιτέχνες, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν δημιουργήσει την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση και Αξιοποίηση του Εργοστασίου της Columbia, έχοντας ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός κρατικού Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας σε ένα χώρο, όπου για πενήντα χρόνια γράφτηκαν χρυσές σελίδες της ελληνικής μουσικής.
Γι’ αυτόν τον λόγο και ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να κηρυχθεί το σύνολο του χώρου ως ιστορικός τόπος. Ωστόσο, το ΥΠ.ΠΟ.Τ. με δύο αποφάσεις του (το 2006 και το 2008) έχει χαρακτηρίσει ως ιστορικά μνημεία μόνο το ένα κτίριο και την κεντρική πύλη εισόδου του συγκροτήματος (από την πλευρά της Λεωφόρου Ηρακλείου).
Οι φορείς έχουν πετύχει να ακυρώσουν την πρώτη υπουργική απόφαση (είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό, Γιώργο Βουλγαράκη) και έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και για την ακύρωση της δεύτερης. Η συγκεκριμένη προσφυγή δεν συζητήθηκε στις 5 Μαΐου 2010, όπως είχε ορισθεί, καθώς αναβλήθηκε.
Επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού
Η «Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia» έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Στην επιστολή τα μέλη της Πρωτοβουλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη του ήδη χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτιρίου Α, το οποίο είναι εκτεθειμένο στη φθορά του χρόνου και στη διάβρωση, με αποτέλεσμα τις διαβρώσεις των τοίχων αλλά και των φερόντων στοιχείων.
Θεωρούν, δε, αναγκαία την προστασία του κτιρίου και τονίζουν ότι πρέπει να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες. «Εμείς πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο της Columbia έχει ιδιαίτερη, ουσιαστική, συμβολική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής και την πολιτιστική μας κληρονομιά και σας υπογραμμίζουμε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μοναδικό στην Ελλάδα γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξής του.
Σας καλούμε, να αναλάβετε πρωτοβουλία, προκειμένου να αποκτηθεί ο χώρος της Columbia από το υπουργείο Πολιτισμού και να δημιουργηθεί Δημόσιο Μουσείο Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας» είναι το αίτημα της Πρωτοβουλίας προς τον υπουργό.
Ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη… χωματερή
Δίπλα στο οικόπεδο της Columbia, στο Άλσος Προμπονά, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ένα πραγματικά υπέροχο χώρο πρασίνου και αναψυχής, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πρόσφατα από τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Το άλσος λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.
Τα έργα και οι παρεμβάσεις ανάπλασης στο Άλσος Προμπονά (κληροδότημα του γιατρού Δημήτριου Προμπονά προς τον Δήμο Αθηναίων) ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη φύτευση 5.160 δέντρων και θάμνων, τη δημιουργία φυτικού λαβύρινθου με 1.150 φυτά, την τοποθέτηση ανεμοφρακτών και πολλά άλλα έργα αισθητικής και ουσιαστικής αναβάθμισης. Επί της ουσίας δημιουργήθηκε ένα υπερτοπικό πάρκο στα όρια του Δήμου Αθηναίων με τη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο γειτνιάζει με μια ανοιχτή χωματερή!
Πηγή: xtypos.gr