«Πιστεύω ακράδαντα ότι, χωρίς πραγματική ανάπτυξη, που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς, δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική. Αλλά η λέξη ανάπτυξη, όπως χρησιμοποιείται στον πολιτικό λόγο στη χώρα μας, αντί να οδηγεί στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος για το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας, ταυτίζεται συχνά με ένα εύκολο εμπόριο ελπίδας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως «όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν μπορούμε να αοριστολογούμε, ούτε απλά να εκλιπαρούμε τον από μηχανής θεό να μας ευλογήσει, καθώς ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός για την μορφή της αυριανής μας κοινωνίας».

«Πεποίθησή μου», συνέχισε, «είναι ότι, δύσκολα θα αλλάξει η Ελλάδα χωρίς ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή ένα ένα μοντέλο ανάπτυξης, που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, το άξιο ανθρώπινο δυναμικό, τη θέση της στο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις και μελλοντικές τεχνολογικές και κλιματικές προκλήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «πολλοί μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί αυτή η δήθεν παλαιότερη κανονικότητα ήταν η αιτία τελικά των δεινών που πέρασε ο Έλληνας την τελευταία δεκαετία της κρίσης».

Όπως πρόσθεσε, «έχοντας βγει τυπικά από τα μνημόνια, δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, ούτε για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση, ούτε και για το ποιο μπορεί να είναι το ολιστικό σχέδιο με ορίζοντα την Ελλάδα της επόμενης εικοσαετίας».

«Γιατί ένας βασικός λόγος της κρίσης» ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «ένα πολιτικό, συγκεντρωτικό σύστημα που ευνοούσε ένα πελατειακό καπιταλισμό». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασική τροχοπέδη σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού και περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο πρόεδρος ΚΙΔΗΣΟ επεσήμανε ότι «για να υπάρξει πρόοδος, απαιτείται προγραμματισμός αλλά και απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας, πνευματικής και επιχειρηματικής, από ένα κράτος γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης