Γάζες, οινόπνευμα, βαμβάκι, σύριγγες, γάντια, ακόμη και πάνες για μωρά αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, που βλέπουν τις αποθήκες τους άδειες, και την υγεία των ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο, την ώρα που οι προμηθευτές απαιτούν τα χρήματά τους πίσω. Η δημόσια υγεία βρίσκεται στο απόσπασμα.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Οι προμηθευτές «έχουν πάρει σεργιάνι» τα νοσοκομεία –σήμερα πήγαν στο ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό- ζητώντας πίσω τις προμήθειες που τους έχουν δώσει και οι οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί γιατί απλά τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια. Ωστόσο φεύγουν άπραγοι, καθώς οι προμήθειες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ο καθένας από την πλευρά του έχει δίκιο, στη μέση όμως και πάλι βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της «δημόσιας υγείας». Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινέζικα ράμματα και… ανταλλαγές προϊόντων  

Οι ελλείψεις σε βασικές προμήθειες έχουν αναγκάσει τους γιατρούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην… Κινέζικη αγορά. Έτσι, μετά τα ρούχα, τα τρόφιμα και τα λαμπάκια που σε λίγες ημέρες θα στολίσουν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα μας, γάζες και ράμματα made in China έχουν γεμίσει τις αποθήκες των μεγαλυτέρων νοσοκομείων της Ελλάδος, με τις όποιες συνέπειες στους δυστυχείς ασθενείς που γι’ άλλη μια φορά καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Βενιζελείου Πανεπιστημίου Κρήτης», όπου από τον Σεπτέμβριο οι χειρουργοί ράβουν τους ασθενείς με κινέζικα ράμματα, τα οποία μετά από λίγα 24ωρα… λιώνουν, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα τραύματα και οι χειρουργικές τομές!

Στο Αττικόν, η κατάσταση είναι δραματική, αφού εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απίστευτες ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, όπως γάζες, σύριγγες και σωλήνες των ορών.

“Ούτε πάνες για τα μωρά στην μονάδα νεογνών δεν έχουμε”, δηλώνει στη zougla.gr η πρόεδρος των εργαζομένων του “Αττικόν”, Φανή Λουκά.

 

Αυτό όμως που εξοργίζει ακόμη περισσότερο, είναι ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι στην ουσία λειτουργούν στα τυφλά, καθώς εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες υπάρχουν ελλείψεις σε αντιδραστήρια που μετρούν τα αέρια αίματος, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας των ασθενών ουσιαστικά επαφίεται… στις βουλές ανωτέρων δυνάμεων.

Οι λοιμοξιολόγοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μολύνσεων, καθώς τα γάντια που χρησιμοποιούν οι νοσηλευτές είναι «ακατάλληλα». Και όταν μιλάμε για παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά.

Υποχρεωμένοι να τιμήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αναγκάζονται να εφευρίσκουν νέους τρόπους ή ακόμη και να αυτοσχεδιάζουν, ώστε να κάνουν το αδύνατο δυνατό. Έτσι λοιπόν, οι διοικήσεις των νοσοκομείων καταφεύγουν στην… ανταλλαγή προϊόντων. «Δώσε μου γάζες να σου δώσω σύριγγες»…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίοι αναγκάζεται, όπως ανέφερε στη zougla.gr o πρόεδρος των εργαζομένων, Μανώλης Αχλαδιανάκης να ανταλλάσσει προϊόντα με το «Βενιζέλειο» και με τους γιατρούς να “ζητιανεύουν” ένα κομμάτι γάζας .  

Η υγεία όμως δεν είναι παιχνίδι, για να παίζει κανείς μαζί της.

Κρίσιμη συνάντηση

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε νωρίτερα έξω από το υπουργείο Υγείας, όταν εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν» επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον κ. Αβραμόπουλο και να του θέσουν τα αιτήματά τους, που δεν αφορούν μόνο στις προμήθειες, αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού.

Η συνάντηση όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνει, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη συνάντηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου με εκπροσώπους των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων.

Κατά την συνάντηση, οι προμηθευτές των νοσοκομείων έλαβαν την διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι θα αποπληρωθούν σε τρεις δόσεις.

Αντίθετα, οι συνομιλίες του υπουργού με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών δεν εξελίχθηκε με θετικό τρόπο και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα φάρμακα και εν συνεχεία να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΟΠΑΔ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης