Η επιδημία ιλαράς προκάλεσε πάνω από 2.700 θανάτους από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Αυγούστου στη ΛΔ Κονγκό, δηλαδή έναν απολογισμό βαρύτερο μέσα σε επτά μήνες και κάτι απ’ ό,τι η επιδημία του ιού Έμπολα μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF).
«Η επιδημία ιλαράς που κηρύχθηκε τη 10η Ιουνίου [2018] είναι η πιο φονική που έχει γνωρίσει η ΛΔ Κονγκό από την περίοδο 2011-2012. Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Αυγούστου του 2019, έχουν προσβληθεί πάνω από 145.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 2.758 θάνατοι», αναφέρει ανάρτηση του παραρτήματος της ΜΚΟ στη χώρα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Παρά το εύρος της επιδημίας ιλαράς στη ΛΔ Κονγκό, υπάρχει τρομακτική έλλειψη κεφαλαίων», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Με μόλις 2,5 εκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από τα 8,9 εκατομμύρια που απαιτούνταν για να εφαρμοστεί το σχέδιο αντίδρασης, η αντίθεση με την κρίση του Έμπολα, για την οποία έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είναι εκπληκτική», προσθέτει η ανθρωπιστική οργάνωση.
Η MSF επισήμανε ακόμη ότι δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ιλαράς σε 13 επαρχίες της ΛΔ Κονγκό, στο πλευρό των ομάδων του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η επιδημία έχει εξαπλωθεί στις 23 από τις 26 επαρχίες της χώρας αφότου κηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
«Από τις αρχές της χρονιάς, η MSF εμβολίασε 474.863 και περιέθαλψε 27.439 ασθενείς», πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Η ιλαρά προσβάλλει κυρίως παιδιά, από την ηλικία των 5-6 μηνών, και νέους ενήλικους.
Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.905 ανθρώπους αφότου κηρύχθηκε η δέκατη επιδημία, την 1η Αυγούστου 2018, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών υπηρεσιών της ΛΔ Κονγκό, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
Στα μέσα Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφραζε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η επιδημία ιλαράς προκαλούσε περισσότερα θύματα μέχρι τότε από τις άλλες δύο, θεωρητικά ακόμη πιο σοβαρές επιδημίες, μαζί: ως εκείνο το χρονικό σημείο, η επιδημία ιλαράς είχε προκαλέσει 1.981 θανάτους, η επιδημία του Έμπολα 1.676 και αυτή της χολέρας 279.
Πηγή: ΑΠΕ