Ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής χωρών και διεθνών οργανισμών υποδέχονται με τον δικό του τρόπο ο καθένας την οριστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να υιοθετήσει το νέο «πακέτο» κυρώσεων προς το Ιράν, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαέντ Τζαλίλι, προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, «το συντομότερο δυνατόν και όσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην ημερήσια διάταξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άστον έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας για αυτήν την πρωτοβουλία.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ κατά του Ιράν στέλνουν ένα «αλάνθαστο μήνυμα» στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά από την συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς: «Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του Ιράν όπως και σε όλες τις χώρες όσον αφορά την απόκτηση ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας , αλλά τα δικαιώματα αυτά φέρνουν και υποχρεώσεις. Οι νέες αυτές κυρώσεις σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν την πόρτα στο διπλωματικό διάλογο με το Ιράν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ και ψήφισε κατά της απόφασης, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία φοβάται πως οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης θα υπονομεύσουν την εξεύρεση διπλωματικής λύσης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία ανησυχεί για το γεγονός ότι η απόφαση του ΣΑ μπορεί να βλάψει τις διπλωματικές προσπάθειες και (να κλείσει) το παράθυρο ευκαιρίας για μια ειρηνική επίλυση στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν».

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του, ότι οι νέες κυρώσεις αποκλείουν την πιθανότητα της χρήσης βίας: «Όλα τα μέτρα, που περιλαμβάνονται σήμερα στην απόφαση αποκλείουν την πιθανότητα χρήσης βίας. Τίποτα στο κείμενο της απόφασης δεν προσφέρει έδαφος για την λήψη μέτρων και ενεργειών περιλαμβανόμενης της χρήσης βίας ή της απειλής για χρήση βίας».

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Χαιρετίζω μετ’ επιτάσεως την απόφαση αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκφράζει σαφώς πως ο κόσμος θα διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν πρόκειται να διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αφήσαμε στο Ιράν μία μακρά περίοδο-πάνω από δύο χρόνια-πολλές ευκαιρίες για να επιδείξει διαφάνεια, ακόμη και στις διεθνείς πυρηνικές αρχές. Το Ιράν ποτέ δεν εγκολπώθηκε τις προσφορές μας».

Ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ ζήτησε σήμερα την πλήρη υλοποίηση του νέου γύρου κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τα διεθνή αιτήματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκούιντο Βεστερβέλε, δήλωσε σήμερα, ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ για το Ιράν στέλνουν ένα σαφές μήνυμα, ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν πρέπει να παράγει βόμβες, αλλά ότι ο στόχος πρέπει να είναι ακόμη μια διπλωματική λύση στη διένεξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο αναφέρει σχετικά: «Η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, και ελπίζουμε ότι το Ιράν θα κάνει τελικά την επιλογή να συνεργαστεί».

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, χαρακτήρισε ως «ηχηρό πολιτικό μήνυμα» τις κυρώσεις: «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το Ιράκ θα διαθέτει πυρηνικά όπλα οξύνοντας την κούρσα της διάδοσης των πυρηνικών, η οποία θα έχει σοβαρά αποτελέσματα στην περιφερειακή και την παγκόσμια σταθερότητα».

Η Βραζιλία ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία που ψήφισε κατά των νέων κυρώσεων. Η πρέσβειρα της Βραζιλίας Μαρία Λουΐζα Ριμπέιρο Βιότι, δήλωσε σχετικά πριν την ψηφοφορία:

«Δεν θεωρούμε τις κυρώσεις ως ένα αποδοτικό εργαλείο. Είναι πολύ πιθανό οι κυρώσεις αυτές να πλήξουν τον ιρανικό λαό και ευνοούν εκείνους, που απ’ όλες τις πλευρές, δεν επιθυμούν να πρυτανεύσει ο διάλογος».

Η αντίδραση του Ιράν

Την άποψη ότι οι νέες κυρώσεις που ψήφισε το ΣΑ του ΟΗΕ προς τη χώρα του είναι «για τα σκουπίδια» και «δεν αξίζουν ούτε λεπτό» εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Οι αποφάσεις αυτές που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ δεν αξίζουν ούτε ένα λεπτό για το ιρανικό έθνος», δήλωσε ο Αχμαντινετάντ από το Τατζικιστάν, όπου βρίσκεται.

Και πρόσθεσε: «Έχω πει σε έναν από αυτούς (δηλαδή τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης) ότι αυτές οι αποφάσεις που ψήφισαν είναι χρησιμοποιημένα μαντήλια για να πεταχτούν στα σκουπίδια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης