Την έγκρισή του στο σχέδιο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, ύστερα από τη σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια (τον Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008), που η διεθνής κοινότητα επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, προκειμένου να το πείσει να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες και να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε για τον σκοπό αυτό την απόφαση 1929, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα. Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.

Απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και περιλαμβάνει τρία παραρτήματα, που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών, των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, οι οποίοι προστίθενται σε εκείνους, που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Κεραυνός στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ το «όχι» της Άγκυρας στις κυρώσεις στο Ιράν, 9 Ιουνίου 2010, 18:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης