Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία με τους φιλελεύθερους, υπέρμαχους των περικοπών στις κρατικές δαπάνες, να βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) με ηγέτη τον Μάρκ Ρούτε, 43 ετών, πρώην στέλεχος του ομίλου Unilever, προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργασίας (PvdA), του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ, Γιομπ Κόεν, 62 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, ο Ρούτε μπορεί να γίνει ο πρώτος φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, η απόκλιση μεταξύ του VVD και του PvdA μειώθηκε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, οι Φιλελεύθεροι θα λάβουν 33 ή 34 έδρες στο Κοινοβούλιο, και όχι περισσότερες από 36, όπως αναμενόταν αρχικά, ενώ οι Εργατικοί διατηρούν τις 30 έδρες που τους είχαν αποδοθεί εξαρχής.

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) με ηγέτη τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε -το κυριότερο κόμμα της Κάτω Βουλής με 41 από τις 150 έδρες- δεν αναμένεται να λάβει παρά 25 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του, που αυτή τη στιγμή είναι εννέα.

Περίπου 12 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε αυτές τις εκλογές, που διεξάγονται μετά την πτώση της κεντροαριστερής κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται να δημοσιοποιηθούν μίση ώρα αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης, το βράδυ της Δευτέρας, οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για οικονομικά θέματα, τα οποία φαίνεται να απασχολούν πλέον τους Ολλανδούς περισσότερο από το θέμα της μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση νίκης του VVD, ο Ρούτε θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης