Νέος γύρος «διερευνητικών» έχει ξεκινήσει από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα διατάγματα, τα οποία αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου ΠάγουΈπειτα από την άρνηση του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα που είχαν συνταχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία, η όλη διαδικασία ξεκινά από την αρχή και δεν αναμένεται να γίνει η επιλογή πριν από τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα εν λόγω διατάγματα, τα οποία αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Ως εκ τούτου, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και, επομένως, δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση. Προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η νέα κυβέρνηση θα προτείνει πρόσωπα υπεράνω υποψίας για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Στο διά ταύτα, η επιλογή των ανώτατων δικαστών θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει ακρόαση των υποψηφίων στη Βουλή. Εν συνεχεία η νέα ηγεσία θα επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει ζητήσει να ενημερώνεται σχετικά με το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα νευραλγικά πόστα του εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς και των έξι αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Για τη θέση του εισαγγελέως προκρίνεται ο αντεισαγγελέας κ. Βασίλειος Πλιώτας, ο πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα, μετά τον κ. Δημήτριο Δασούλα, ο οποίος θα λάβει σύνταξη σε περίπου έναν χρόνο. Επίσης εξετάζεται και η «υποψηφιότητα» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ενώ δεν αποκλείονται κι άλλα ονόματα που είναι ψηλά στην επετηρίδα.
Όσον αφορά στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, εδώ επικρατέστερη φέρεται να είναι η Αγγελική Αλειφεροπούλου. Πάντως, στη λίστα των υποψηφίων συγκαταλέγονται κι άλλα ονόματα. Ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε αυτήν την πολύ σημαντική θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ωστόσο και αυτός αποχωρεί σε ένα έτος, καθώς συνταξιοδοτείται.
Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο τα ονόματα που «ακούγονται» είναι πολλά, με επικρατέστερα αυτά των αρεοπαγιτών Ιωάννη Χοιμέ, Ασπασίας Μαγιάκου κ.ά.