Σχεδόν σε όλες τις κουλτούρες και κοινωνίες του κόσμου, η συμμετοχή και η σημαντική συμβολή του παππού και της γιαγιάς στο μεγάλωμα των εγγονιών τους, είναι κάτι δεδομένο. Ακόμα κι εμείς μπορεί να έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο! Είτε να μας έχουν μεγαλώσει οι παππούδες μας είτε να έχουμε αναθέσει το μεγάλωμα των παιδιών μας στους γονείς μας.

Είναι σωστό όμως τα παιδιά να μεγαλώνουν με τη γιαγιά και τον παππού; Δύσκολη η απάντηση, όταν πρόκειται για δύο γονείς που εργάζονται καθημερινά και περνούν ελάχιστες ώρες στο σπίτι. Ποια είναι όμως η άποψη των παππούδων γι’ αυτό το «φαινόμενο»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι όλες οι γιαγιάδες και οι παππούδες το ίδιο, διότι δεν προσφέρονται να κάνουν τις ίδιες «θυσίες» για τα εγγόνια τους. Η απόκτηση νέων μελών στην οικογένεια αλλάζει τα δεδομένα. Συνεπώς, οι παππούδες είτε συνεχίζουν τη ζωή τους, όπως πριν, είτε την αλλάζουν σχεδόν ριζικά!

Οι super παππούδες ξεχνούν την παλιά ξέγνοιαστη ζωή, αναλαμβάνοντας νέους ρόλους. Είναι οι φύλακες – άγγελοι των παιδιών, όταν οι γονείς λείπουν. Τoυς ετοιμάζουν το καθημερινό τους φαγητό, τα πηγαίνουν και τα παίρνουν από το σχολείο, τα διαβάζουν, τα βάζουν για ύπνο και τα ξυπνάνε το πρωί για το σχολείο. Και επιπλέον, τις περισσότερες φορές χωρίς αναγνώριση!

Στην Αγγλία, όμως οι παππούδες πήραν την απόφαση να επαναστατήσουν!  Έφτιαξαν μάλιστα μια ιστοσελίδα, (www.grannynet.co.uk) για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους! Με αυτή τους την κίνηση, θέλουν να κάνουν γνωστό σε όλους ότι δεν είναι αυτονόητη η παρουσία τους και γενικότερα η συμβολή τους στο μεγάλωμα των παιδιών. Μοναδική τους αποστολή δεν είναι να προσέχουν τα εγγόνια τους αλλά να ευχαριστηθούν τα χρόνια που τους απομένουν! Να ξεκουραστούν τώρα,  διότι μια ζωή δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να δουλεύουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, οι «παππούδες εν δράσει», συμβουλεύουν τις μεγαλύτερες γενιές πώς να κρατούν αποστάσεις και τους νέους γονείς, πώς να αποφεύγουν τις παράλογες απαιτήσεις. Δίνουν συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών, παραθέτοντας έναν οδηγό όσον αφορά στο ντύσιμο, τη διατροφή και στο παιχνίδι.

Ο συγκεκριμένος οδηγός, απαντάει σε ερωτήματα όπως πώς να προσέχετε όχι μόνο τα εγγόνια σας, αλλά και τον εαυτό σας ή ποιες θα πρέπει να είναι οι απαιτήσεις μιας εργαζόμενης μητέρας από τη δική της μητέρα. Ακόμα, αν οι παππούδες θα πρέπει να θέτουν τους δικούς τους «νόμους» όσον αφορά στα θέματα της πειθαρχίας και της επιβράβευσης των παιδιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης