Από το Δεκέμβριο του 2005, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης με επιστολή του προειδοποίησε την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στις δοσοληψίες με τη Μονή Βατοπεδίου. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύεται από έγγραφο που κατέθεσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2005. Αποδέκτες της επιστολής είναι ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός του ιδίου υπουργείου, Αλέξανδρος Κοντός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή κοινοποιείται και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς και στους Προκόπη Παυλόπουλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μαριέττα Γιαννάκου, Αντώνη Μπέζα, Πέτρο Δούκα, Χρήστο Φώλια, το γενικό γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Καρρά, και τη διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου Γεωργίας, κα Μαντέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «μυστικά μεθοδευμένη χαριστική ανταλλαγή» και προειδοποιούσε πως πιθανή δημοσιοποίηση του θέματος, πέρα από την αλγεινή εικόνα που θα προκαλούσε στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση, θα ξεσήκωνε και θύελλα αντιδράσεων.

Η αποκάλυψη των ντοκουμέντων της αλληλογραφίας της νομαρχίας με την υπηρεσία πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -τα έγγραφα για τις ανταλλαγές κοινοποιούνταν στο ίδιο το γραφείο του Π. Ψωμιάδη- υποχρέωσε τελικά το νομάρχη να καταθέσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την επιστολή.

Η επιστολή, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2005 και αριθμ. πρωτ. 4666, στάλθηκε πέντε μόλις μέρες πριν υπογραφούν, στο συμβολαιογραφείο της Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη στην Αθήνα, από τον ηγούμενο Εφραίμ και τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γιώργο Ξηραδάκη, τα δύο πρώτα συμβόλαια που παραχωρούσαν στη Μονή τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης.

Ήξεραν τα πάντα

Με λίγα λόγια, το σύνολο σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν τουλάχιστον από τη 16η Δεκεμβρίου του 2005 πως υφίσταται θέμα με τη Μονή Βατοπεδίου ως προς τα ακίνητα που αφορούν στο Ωραιόκαστρο, το Πανόραμα και την Καρδία στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει στην αρχή του εγγράφου του πως αυτές οι εκτάσεις ανταλλάσσονται με άλλες του Νομού Ξάνθης, οι οποίες έχουν δοθεί σε ακτήμονες προ πεντηκονταετίας.

Είναι προφανές πως με αυτό το έγγραφο καταρρίπτεται η όποια δικαιολογία για το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, υπουργοί και υφυπουργοί,  συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, δεν γνώριζαν τίποτε περί της υπόθεσης της Ιεράς Μονής και των ανταλλαγών, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης