Η Ελλάδα θα ήταν ένα από τα «κύρια πιάτα» του σημερινού Eurogroup, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρούσαν σε μια σειρά από προγραμματισμένες αξιολογήσεις των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά λόγω αλλαγής της εξουσίας φαίνεται ότι θα αρκεστούν σε μια πρώτη καταγραφή, ώστε να αρχίσει η νέα κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις που παραλαμβάνει.

Στο σημερινό Eurogroup η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες, που θα αναλάβουν να μεταφέρουν το κλίμα στα νέα μέλη του οικονομικού επιτελείου. Αυτό δεν είναι κάτι παράδοξο ή καινοφανές και συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και για χώρες με στενή μεταμνημονιακή εποπτεία.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στις Βρυξέλλες να βρεθεί και ο απερχόμενος Γιώργος Χουλιαράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τον απολογισμό της 3ης αξιολόγησης, που ολοκληρώνεται με ανοικτά όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά, αλλά και η έγκριση του πακέτου συστάσεων που γίνεται στο παράλληλο πλαίσιο εποπτείας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι το επίσημο θέμα της σημερινής συνόδου του Eurogroup.

Οι θεσμοί, λοιπόν, θα κάνουν τον απολογισμό «πεπραγμένων» της προηγούμενης 4ετίας και θα καταμετρήσουν τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση που αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία της χώρας.

Τα «πρώτα πυρά» για το πλεόνασμα του 3,5%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018. Αυτό δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, εν όψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λανθασμένη κατεύθυνση».

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018» επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο, στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι» κατέληξε.

Η ατζέντα του Eurogroup και η Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, «το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές».

Επισημαίνεται ότι «με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

»Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018. Τέθηκε σε ισχύ αφού ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο ΕΜΣ. Οι εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας εκδίδονται ανά τρίμηνο».

Η 2η συζήτηση για την Ελλάδα αφορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Όπως αναφέρεται, «η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την εκτίμησή της για τη δημοσιονομική κατάσταση, με βάση τόσο την ανάλυσή της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 όσο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της.
Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την Ευρωζώνη για το 2020. 

»Σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε., το Eurogroup οφείλει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρωζώνης συνολικά στο πλαίσιο της εκτίμησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που καταρτίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης».

Η αναβολή

Στην ατζέντα του Eurogroup, όπως την περιγράφει η ολλανδική κυβέρνηση, αναφέρεται επιπλέον ότι «η Ολλανδία θα επισημάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί».

Εξηγεί ότι καθώς η 3η έκθεση δεν συνδέεται με πιθανή ενεργοποίηση των μέτρων χρέους, από σήμερα αρχίζει το επόμενο στάδιο, η 4η αξιολόγηση.

Αναφέρεται ότι «με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το Eurogroup θα συζητήσει και πάλι την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος».

Μάλιστα, η ολλανδική προεδρία λέει ότι θα ζητήσει η Ελλάδα «να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί». Για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ζήτησε και η ΤτΕ τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων και κατόπιν έγκρισης από το Eurogroup»!

Η… επιστροφή της Λαγκάρντ

Στην επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου περιγράφονται και τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία διορισμού της κας Λαγκάρντ στη θέση της επόμενης προέδρου της ΕΚΤ. Παράλληλα, στη σύνοδο θα ζητηθεί ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη συνολικά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προοπτικές για το 2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), κ. Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα το όργανο.

Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των τομεακών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τελευταίας οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ όσον αφορά στον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Θα συζητηθεί επίσης η πορεία της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος οι ενέργειες σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης