Σύγκρουση στους κόλπους της ηγεσίας των Σκοπίων προκάλεσε η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορούμενο την Ελλάδα.

Όπως φαίνεται, η κίνηση αυτή που ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, έγινε εν αγνοία του προέδρου της Δημοκρατίας Μ. Τσερβένκοφσκι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να καταγγέλλει ότι δεν διαβουλεύτηκαν μαζί του γι αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ελλάδα παρεμπόδισε την ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, πράξη που, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, παραβιάζει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Σημειώνεται ότι το άρθρο προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να «υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες».

«Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας – συνεχίζει η ανακοίνωση – η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφορα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έντονη αντίδραση της Αθήνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση των Σκοπίων να καταθέσουν προσφυγή κατά της χώρας μας, κάνοντας λόγο για παραβίαση άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γ. Κουμουτσάκος, μιλά για εξακολούθηση της «παρελκυστικής τακτικής» της κυβέρνησης Γκρούεφκσι, σημειώνοντας πως προσέφυγε στο δικαστήριο αποκρύπτοντας ότι η ίδια έχει προηγουμένως κατάφωρα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και τη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης