Εξηγήσεις ζητεί σήμερα η Διεθνής Αμνηστία από τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στη ρίψη αμερικανικού πυραύλου Κρουζ εξοπλισμένου με βόμβες διασποράς εναντίον της αλ Κάιντα στην Υεμένη, που προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, τον Δεκέμβριο του 2009.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικονίζουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, θραύσματα πυραύλου Τόμαχοκ αμερικανικής κατασκευής και βόμβες διασποράς που δεν εξερράγησαν, οι οποίες δείχνουν να χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση στις 17 Δεκεμβρίου 2009 εναντίον της περιοχής Αλ-Μαατζάλα, στην επαρχία Αμπιάν της Νότιας Υεμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αμνηστία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τις αποδείξεις ότι βόμβες διασποράς φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν στην Υεμένη» δήλωσε ο Μάικ Λιούις, εκπρόσωπος έρευνας στους κόλπους της διεθνούς οργάνωσης.

«Οι βόμβες διασποράς πλήττουν αδιακρίτως και οι βόμβες που δεν εξερράγησαν απειλούν τη ζωή και τη ζωή επί χρόνια» πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Άμυνας της Υεμένης είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να αναφέρει το ρόλο των ΗΠΑ, και είχε ανακοινώσει τον θάνατο 24 έως 30 ενόπλων στην επίθεση, σε σημείο που θεωρούνταν από τις Αρχές στρατόπεδο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τοπικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι 49 πολίτες, μεταξύ τους 23 παιδιά και 17 γυναίκες, είχαν σκοτωθεί στην επίθεση.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο μέλος της αλ Κάιντα, ο Χάμτζα Αλί Σάλεχ αλ Νταμπιάνι, παραδόθηκε στις Αρχές της ανατολικής επαρχίας Μαρίμπ.

Η παράδοση έγινε μετά τη συνεργασία ανάμεσα στις Αρχές ασφαλείας, τους τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου 26sep.net.
Είναι η δεύτερη παράδοση υπόπτου μέλους της αλ Kάιντα μέσα σε δύο ημέρες, ύστερα από εκείνη του Γκάλεμπ αλ Ζαΐντι που ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας το Σάββατο και επιβεβαιώθηκε την Kυριακή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Yεμένης έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των εξτρεμιστών, κυρίως μετά την απόπειρα επίθεσης, τα Χριστούγεννα του 2009, εναντίον της πτήσης Άμστερνταμ – Nτιτρόιτ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η αλ Kάιντα στην Yεμένη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης