Σωτήριον έτος 2019. Τόπος: συνοικία των Αγ. Θεοδώρων στην Άνοιξη Αττικής, πρώην Μπογιάτι, ανάμεσα από τη Δροσιά και τον Άγιο Στέφανο. Δήμος Διονύσου. Η ακριβής θέση οριοθετείται από τη λεωφόρο Ανοίξεως και την οδό Μυρτιάς. Δύο κάδοι, ένας για τα κοινά απορρίμματα και ένας για την ανακύκλωση (ο Θεός να την κάνει).
Δίπλα στους κάδους ένας λόφος από σκουπίδια. Πλαστικά, δύο σπασμένες και ευμεγέθεις τηλεοράσεις, άχρηστα παιδικά παιχνίδια, παλαιά λάστιχα αυτοκινήτου, κουρέλια, πολλά κουρέλια, γυάλινα δοχεία, πλαστικές σακούλες παντού, απροσδιορίστου χημικής ένωσης υγρά σε μπουκάλια. Μία χωματερή στην κεντρική λεωφόρο της κοινότητας, στην καρδιά του δήμου. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή 30 Ιουνίου τα λένε όλα. Δεν χρειάζονται σχόλια.
Απορρίμματα έχουν διασπαρθεί σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων και εντός του παρακείμενου αλσυλλίου.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή, προφανώς, γράφει τους πολίτες στα παλιότερα των υποδημάτων της. Η επερχόμενη, προφανώς, καλύπτεται πίσω από τις ημερομηνίες και κάνει την… πάπια, αφού και τυπικά δεν ασκεί ακόμη δημοτική εξουσία.
Οι πολίτες λοιπόν θα πρέπει να ζήσουν με την άθλια ολιγωρία των δημοτικών μηχανισμών.
Λίγες ημέρες πριν, κατά τύχη στο σημείο αυτό εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος (απερχόμενος). Στο ερώτημα για την ποιοτική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της συνοικίας λόγω του σκουπιδότοπου η απάντηση ήταν βαναύσως αφοπλιστική. «Μα φταίνε οι δημότες που μεταφέρουν τα απορρίμματά τους από κάδο σε κάδο» είπε και έχει δίκιο. Υπάρχουν και άθλιοι δημότες, οι οποίοι μεταφέρουν τη «βρόμα» τους στον γείτονα για να μην την έχουν μπροστά από την πόρτα τους. Εμφανίζονται κυρίες και κύριοι με τζιπάρες που αδειάζουν τα πάντα δίπλα στους κάδους. Αυτός είναι ο πολιτισμός τους.
Υπάρχει όμως και ένας δήμος ο οποίος εισπράττει δημοτικά τέλη από τους δημότες και είναι υποχρεωμένος να σαρώνει την περιοχή και να μαζεύει ό,τι είναι επιβεβλημένο να μαζευτεί.
Αν κάποιος κάνει μία βόλτα στη συνοικία των Αγ. Θεοδώρων, θα αντικρίσει πέρα από τους σωρούς των σκουπιδιών και λόφους με κομμένα κλαδιά, λοφίσκους από ξερά φύλλα, παλιόξυλα, που οι δημότες τα ρίχνουν έξω στους δρόμους μετά τον καθαρισμό των αυλών. Πρόκειται για ωρολογιακές βόμβες εντός οικισμού. Μία σπίθα και πήραν αμέσως φωτιά.
Είναι φανερό πως οι δημοτικές αρχές δεν συγκινούνται εύκολα. Όταν είναι απερχόμενες, μάλιστα, δεν συγκινούνται καθόλου. Όσο για τους επερχόμενους, ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις.