Την οργή της εφημερίδας «City Press» της Νοτίου Αφρικής προκάλεσε η συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Δημοσίευμα της εφημερίδας κάνει λόγο για «αποικιακού τύπου συμφωνία», η οποία υπογράφηκε τον Απρίλιο, ενώ χαρακτηρίζει «μαφιόζους» τους ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

«Τις επόμενες πέντε εβδομάδες πρέπει να συνηθίσετε ότι πρόεδρος της χώρας θα είναι ο Σεπ Μπλάτερ και όχι ο Τζέικομπ Ζούμα. Αυτός θα κάθεται στον πάγκο, σαν αναπληρωματικός, και η κυβέρνησή του θα εκτελεί τις εντολές της FIFA» γράφει το σχετικό δημοσίευμα, που αναφέρει ότι η Νότια Αφρική έχει δαπανήσει 63 δισεκατομμύρια ραντ, για να ενισχύσει τους τομείς της ασφάλειας, του Τύπου, του μάρκετινγκ και της υγείας, όμως ταυτόχρονα, υποχρεώθηκε να εισάγει σειρά προϊόντων και πρώτων υλών όπως αυτοκίνητα, ιατρικός εξοπλισμός κ.α., με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν αποτέλεσμα η FIFA έχει αποκομίσει ήδη σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο και έχει στείλει ήδη σε τράπεζες της Ελβετίας.

Η «City Press» τονίζει ότι η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει υποχρέωση να συνεργάζεται με τη FIFA, που έχει κατοχυρωμένα όλα τα εμπορικά δικαιώματα, καθώς και τα πλήρη δικαιώματα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων.

Παράλληλα η Παγκόσμια Ομοσπονδία ελέγχει και τα τελωνεία στα σημεία που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ έχει το δικαίωμα τα μέλη της να μπαίνουν στη χώρα χωρίς βίζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης