Με μεγάλη συμμετοχή τόσο από φορείς της πολιτείας όσο και από επαγγελματίες του κλάδου πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» την οποία διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της διεπαγγελματικής οργάνωσης καθώς και στη σημασία του ελαιολάδου ως εθνικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έστω και αργά η δημιουργία ενός σχεδίου για την ελιά, ξεκινάει» σημείωσε σχετικά ο κ. Αραχωβίτης.

Αναφερόμενος στο 2018, χρονιά η οποία ήταν μια από τις πιο δύσκολες για τον κλάδο και τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ζήτησε εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τους ελαιοκαλλιεργητές που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Έκανε λόγο για νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, που θα αντικαταστήσει ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1951, και θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα στην κάλυψη, χωρίς να μένουν κενά σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, που δημιουργούν εστίες για τον δάκο και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και την καθιστούν πολλές φορές αναποτελεσματική. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόταση του ΥπΑΑΤ είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο δακοκτονίας, το ΣΥΚΕΔΑ, το οποίο θα επιλύει άμεσα τέτοια ζητήματα όπου προκύπτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ο κ. Αραχωβίτης έκανε στάθηκε στη σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την έρευνα και την τεχνολογία για συνεχής ελέγχους – αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του ενώ μίλησε επίσης για αυστηρά χρονικά ορόσημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο έργο όσον αφορά στην εφαρμογή του έργου της δακοκτονίας.

Για τη σημαντική συνεισφορά της ελαιοκομίας, τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην ελληνική οικογένεια μίλησε αρχικά ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης. Χαρακτηριστικά είπε πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στον κλάδο περί τις 500.000 οικογένειες, ενώ υπάρχουν περίπου 1.300 ελαιοτριβεία. Η παραγωγή ανέρχεται σε 300.000 τόνους, το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, το οποίο προσθέτει στο ελληνικό ΑΕΠ 1%.

Σημείωσε ότι «η πολιτεία φέτος έχει κάνει μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα της δακοκτονίας» ενώ μίλησε για το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των μικρών κλήρων αλλά και λόγω των εδαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως χρειάζεται να εστιάσουμε στην ποιότητα, στην αγορά τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και υπογράμμισε ότι χρειάζεται «η εκπόνηση ενός business plan για τον κλάδο, το οποίο θα πρέπει να το ακολουθήσουμε».

«Να κάνουμε τον κάθε παραγωγό να πιστέψει στη συλλογικότητα» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας αγροτικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας σημειώνοντας ότι «έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με όλες τις διεπαγγελματικές».

Από την πλευρά του ο Μόσχος Κορασίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε «ότι συμβαίνει δε συμβαίνει μόνο στο ελαιόλαδο, καθώς όπως και στον τουρισμό, που έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, το “πουλάμε” σε χαμηλή τιμή».

Επεσήμανε πως για να «έχει αποτελεσματικότητα ένας παραγωγικός χώρος πρέπει να διοικείται» συμπληρώνοντας ότι «αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρέπει να είναι ολιστική».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Διονύσης Βλάχος ο οποίος μίλησε για έναν οδικό χάρτη, στρατηγικής σημασίας «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» και επεσήμανε πως «δε μπορεί να τα κάνει όλα από μόνη της η πολιτεία, χρειάζεται βοήθεια από τις διεπαγγελματικές».

Τέσσερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ελαιοκομίας, έθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης. Πρόκειται για την παρακράτηση, την ιχνηλασιμότητα, την ενεργητική τελειοποίηση και την πάταξη της αγοράς του χύμα ελαιολάδου.

Μάλιστα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα σημείωσε πως μπορεί να λειτουργεί σαν ένας έμμεσος μηχανισμός ελέγχου της παραγωγής, αλλά και η πάταξη του χύμα ελαιολάδου προσθέτοντας πως «δε κάνουμε τίποτα για την πάταξη του παρεμπορίου».

«Τον κλάδο δεν τον έχει πλήξει μόνο η οικονομική κρίση αλλά και τα καιρικά φαινόμενα» επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΕ και εκπρόσωπος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Γωνιωτάκης.

Μίλησε επίσης για τις παράνομες εισαγωγές ελαιολάδου «το μαύρο ελαιόλαδο», όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίες και συνεχίζονται και υπογράμμισε ότι «αν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας έτρωγαν ελληνικό ελαιόλαδο, θα χρειαζόμασταν 200.000 τόνους λάδι, μόνο για την εσωτερική αγορά».

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τον χώρο του ελαιοκομικού τομέα όπου και κατέθεσαν τις απόψεις/προτάσεις τους, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, πυρηνελαιουργοί, τυποποιητές ελαιολάδου καθώς και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, οργανισμών, δημόσιων υπηρεσιών & φορέων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση μέτρων φορολογικού και εισοδηματικού χαρακτήρα, τη συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση για ορθές πρακτικές, τη λήψη μέτρων προστασίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, τη στήριξη και την ενίσχυση της παραγωγής των βιολογικών ελαιολάδων κ.α.

Η θεματολογία είχε έξι ενότητες, οι οποίες κάλυπταν όλους τους επί μέρους κλάδους του τομέα και όλες τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητές του. Πρόκειται για τους τομείς:

1. Ελαιοκαλλιέργεια – πρωτογενής παραγωγή

2. Ελαιοτριβείο- τυποποίηση

3. Διακίνηση & εμπορία χύμα ελαιολάδου

4. Ιχνηλασιμότητα, ποιότητα & έλεγχοι

5. Εξαγωγές, Προβολή & Προώθηση

6. Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης