Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού διοργάνωσαν για 3η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως θέμα του 3ου Φεστιβάλ επιλέχθηκε το «Αναζητώντας τις ρίζες μας»

 

Την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Θέατρο της Ρεματιάς στη μεγάλη γιορτή του Φεστιβάλ η καλοκαιρινή βραδιά γέμισε παιδικές φωνές, τραγούδια, χορούς, παραμύθια και …χαμόγελα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από  νωρίς το απόγευμα το θέατρο άρχισε να γεμίζει κόσμο: Παραδοσιακές στολές απ’ όλη την Ελλάδα, παράξενα μακιγιάζ, λιλιπούτειοι χορευτές και αστυνομικοί, πριγκίπισσες και νεράιδες, ψαράδες και …κυρίες του «καλού κόσμου», παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί. Δεν ήξερες που να πρωτοκοιτάξεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και εκπαίδευσης Ευαγγελία Κανταρτζή και τον Αντιδήμαρχο Χαλανδρίου Σέργιο Γκάκα.

Μετά, τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά:

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου παρουσίασε την …υπερπαραγωγή «Ο Βασιλιάς και τα τρία πολύτιμα δώρα». Το παραμύθι δημιουργήθηκε με έμπνευση από  τα αντικείμενα που έφεραν τα παιδιά από τον τόπο καταγωγής τους και είχε πολλά  στοιχεία παραδοσιακού παραμυθιού. (Εκπαιδευτικός: Κατερίνα Μπαράκου)

 

Ακολούθησε το 2ο Δημοτικό Χαλανδρίου με το χιουμοριστικό και γεμάτο οικολογικά μηνύματα παραμύθι με τον τίτλο «Το αντίψαρο απ’ την Αντίπαρο» που έγραψε η Ελένη Καβουριάδου και δραματοποιήθηκε από την  ομάδα “Λιτσειονήσι». Τα παιδιά συνόδεψε με τις μελωδίες του παραδοσιακού βιολιού ο Κωνσταντίνος Μανίκας. Έκλεισε με χορευτικά (Διδασκαλία χορού: Ευαγγελία Νταραρά)

 

 Την παράσταση έκλεψαν οι μικρότεροι πρωταγωνιστές της μαγικής βραδιάς, τα παιδιά από τον 1ο Παιδικό Σταθμό Δήμου Χαλανδρίου, που όχι μόνο άλλαξαν τον θρύλο του γιοφυριού της Άρτας μετατρέποντάς το στο «γεφύρι της αγάπης», αλλά χόρεψαν και ηπειρώτικους χορούς. (Εκπαιδευτικοί: Ελευθερία Μάλλιου και Έφη Αποστολοπούλου)

 

Ακολούθησε μια ακόμη …υπερπαραγωγή από το 6o Δημοτικό Χαλανδρίου με τίτλο «Τόπο στα νιάτα και στον έρωτα» από τη θεατρική ομάδα των απογευματινών δραστηριοτήτων με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Σοφία Μητράκη, σε κείμενα Μαρίνας Φραγκεσκίδου. Το παραμύθι τα είχε όλα: Έρωτα, ίντριγκες, γάμο και καταπληκτικούς χορούς από τα παιδιά της  Ένωσης Κρητών Χαλανδρίου

 

Ακολούθησε το 3ο Δημοτικό Γέρακα με το άκρως επίκαιρο και σατρικό παραμύθι «Κίτσος και Λυδία» που γράφτηκε από τους μαθητές του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής (Υπεύθυνη: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη). Άφθονο γέλιο κι ένας νέος τρόπος για να διαλέγεις Δήμαρχο -με διαγωνισμό χορού!

 

Μετά ήρθε η ώρα της Αφήγησης Παραδοσιακού παραμυθιού που μας ταξίδεψε στη Χίο με την Αφροδίτη Χαραλαμπάκη που μας έκανε να νιώσουμε πάλι παιδιά με τον τρόπο που διηγήθηκε το παραμύθι και με τη Μαρία Κοτσίρη που έπαιξε και τραγούδησε.

 

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου Λίτσα Γαλάνη παρουσίασε την ιστορία του παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Μενούσης».

 

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας ARTEMIS του 3ου Νηπιαγωγείου Καλυθιών Ρόδου σε σκηνοθεσία Θάνου Χατζή. Την προλόγισαν ο Κωστής Μακρής και ο Κώστας Στοφόρος συγγραφείς του παραμυθιού στο οποίο βασίστηκε η ταινία και έχει ως στόχο να συμβάλλει στην προστασία των ελαφιών της Ρόδου.

 

Μας συγκίνησε όλους πολύ. Όταν τέλειωσε το τραγούδι της ταινίας από την Μαρία Ρίζου, ακούστηκε στην ησυχία η φωνή του γκιώνη κι ήταν σα να είχε ζωντανέψει το παραμύθι.

 

Στην εκδήλωση που παρουσίασε ο Κώστας Στοφόρος παρέστη και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος

 

Τώρα περιμένουμε όλοι το 4ο Φεστιβάλ!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης