Αιγυπτιακό πλοίο που διέσωσε πριν από δέκα ημέρες σε διεθνή ύδατα 75 μετανάστες παραμένει ακόμη αποκλεισμένο στα ανοικτά της Τυνησίας, καθώς οι τυνησιακές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν να αποβιβαστούν, στηλίτευσε χθες Κυριακή η Ερυθρά Ημισέληνος.
Το αιγυπτιακό ρυμουλκό Maridive 601, το οποίο μετακινεί πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας, αφίχθη την 31η Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζαρζίς, στη νότια Τυνησία, αφού διέσωσε μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο.
Ομάδα που έστειλε το παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου σε αυτή την πόλη προσέφερε χθες Κυριακή βοήθεια και φροντίδες στους μετανάστες αυτούς, ορισμένοι από τους οποίους είναι άρρωστοι, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μόνγκι Σλιμ, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας.
Όταν ήλθε σε επαφή μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο καπετάνιος του σκάφους αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση
Πριν από έξι ημέρες, ο πλοίαρχος απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Τυνησίας να επιτρέψουν το πλοίο του «να εισέλθει κατεπειγόντως» στο λιμάνι της Ζαρζίς. Η τυνησιακή κυβέρνηση δεν έδωσε όμως πράσινο φως για να προχωρήσει η αποβίβαση των μεταναστών.
Οι άνθρωποι αυτοί «θέλουν να τους υποδεχθεί κάποια ευρωπαϊκή χώρα», περιορίστηκε να πει, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αξιωματούχος του τυνησιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τόνισε στις αρχές του Ιουνίου ότι οι μετανάστες, που έφυγαν από τη Λιβύη, «χρειάζονται επειγόντως νερό, τρόφιμα, ιματισμό, κουβέρτες και πάνω απ’ όλα ιατρική βοήθεια».
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, για 64 υπηκόους του Μπανγκλαντές, 9 της Αιγύπτου, 1 του Μαρόκου και 1 του Σουδάν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 32 παιδιά και ανήλικους που δεν συνοδεύονται.
Η υπηρεσία αυτή, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Τυνησία να υποδεχθεί τους μετανάστες, που απέπλευσαν από τις λιβυκές ακτές με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη.
Το περιστατικό καταγράφεται ενώ τα πολεμικά που συμμετείχαν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διακινητών έχουν πάψει να επιχειρούν στη Μεσόγειο κι ενώ πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διέσωζαν μετανάστες στη θάλασσα είναι αντιμέτωπα με σωρεία δικαστικών και διοικητικών εμποδίων.
Τον Αύγουστο του 2018, άλλο εμπορικό πλοίο παρέμεινε αποκλεισμένο για πάνω από δύο εβδομάδες στη θάλασσα με 40 παράτυπους μετανάστες που είχε διασώσει. Οι τυνησιακές αρχές είχαν τότε υπογραμμίσει ότι θα υποδέχονταν τους μετανάστες κατ’ εξαίρεση για «ανθρωπιστικούς» λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ