Θάνος Ξυδόπουλος
Μπορεί το ήπαρ σας να το αισθανθεί όταν κοιτάζετε σε τηλεοπτική οθόνη ή κινητό αργά το βράδυ; Ναι, και όταν εντοπιστεί τέτοια δραστηριότητα, το όργανο μπορεί να αλλάξει τους κιρκαδικούς του ρυθμούς κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα δύο νέων μελετών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Οι μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell, χρησιμοποίησαν ποντίκια για να αναλύσουν το δίκτυο των εσωτερικών ρολογιών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό.
Αν και οι ερευνητές είχαν υποψιαστεί ότι τα διάφορα κιρκαδικά ρολόγια του σώματος θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το κεντρικό ρολόι στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, δεν υπήρχε προηγουμένως τρόπος δοκιμής της θεωρίας, δήλωσε ο Paolo Sassone-Corsi, διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μεταβολισμού, και συγγραφέας σε μια από τις μελέτες.
Οι επιστήμονες απενεργοποίησαν ολόκληρο το κιρκαδικό σύστημα των ποντικών και μετά ενεργοποίησαν τα βιολογικά ρολόγια στο ήπαρ ή το δέρμα.
Παρά το κλείσιμο των άλλων ρολογιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού ρολογιού του εγκεφάλου, το ήπαρ ήξερε τι ώρα ήταν, ανταποκρίθηκε στις αλλαγές του φωτός και διατήρησε κρίσιμες λειτουργίες, όπως την προετοιμασία για χώνευση της τροφής μετά από γεύμα και τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια.
Με κάποιο τρόπο, το κιρκάδιο ρολόι του ήπατος ήταν σε θέση να ανιχνεύσει το φως, πιθανώς μέσω σημάτων από άλλα όργανα. Μόνο όταν τα ποντίκια υποβάλλονταν σε συνεχές σκοτάδι, το ρολόι του ήπατος σταμάτησε να λειτουργεί.
«Οι μελλοντικές επιπτώσεις των ευρημάτων μας είναι τεράστιες», είπαν οι ερευνητές. «Με τα ποντίκια, μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε τις μεταβολικές οδούς που ελέγχουν τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς, τις διαδικασίες γήρανσης και τη γενική ευημερία».