Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αντλώντας ώθηση από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε εχθές ένα “παράθυρο” για ενδεχόμενη χαλάρωση των κυρώσεων κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei σε περίπτωση που υπάρξει μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,56% στις 25.632,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,43% στις 2.834,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,67% στις 7.694,15 μονάδες.
Οι επενδυτές φαίνεται να πήραν μια ανάσα μετά από μια εβδομάδα όπου κύριο χαρακτηριστικό ήταν η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά.
Το κλίμα άλλαξε αισθητά η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς προς τον κινεζικό κολοσσό, παρότι επανέλαβε ότι η κινεζική εταιρεία είναι “πολύ επικίνδυνη” όσον αφορά θέματα ασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φέρεται να εξετάζει την επιβολή δασμών σε χώρες που προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.
Παρότι το υπουργείο δεν έχει βάλει στο στόχαστρο του συγκεκριμένες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν την Κίνα για χειραγώγηση του γουάν.
Εν τω μεταξύ, την προσοχή των επενδυτών έχει προσελκύσει και η ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στις 7 Ιουνίου, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της Foot Locker Inc., η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 15%, μετά την ανακοίνωση κερδών και πωλήσεων για το α΄ τρίμηνο κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Σημαντικές απώλειες άνω του 5% σημειώνει και ο τίτλος της Autodesk μετά την ανακοίνωση ζημιών για το α΄ τρίμηνο και εσόδων που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2%.
Η βουτιά των αεροπορικών παραγγελιών κατά 25,1% -πιθανώς αντανακλώντας τις ανησυχίες για το 737 MAX της Boeing- συνέβαλε στην ευρύτερη πτώση. Χωρίς να περιλαμβάνονται προϊόντα από τον κλάδο των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.
Ένας δείκτης για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, υποχώρησε 0,9% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.