Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στον απόηχο των εξελίξεων για το ζήτημα του Brexit κι έπειτα από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε το Κόμμα των Τόρις από την παραίτηση της επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.
Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέο κύμα παραιτήσεων βουλευτών του κόμματος, ως αντίδραση στις ενέργειες της Μέι για το ζήτημα του BrexitΗ παραίτηση της Λίντσομ ήταν ηχηρή, καθώς η αξιωματούχος υποστήριξε την άποψη πως το νέο σχέδιο της Μέι για το Brexit δεν εγγυάται την αποχώρηση από την Ε.Ε. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην αρχηγός των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε μαζικές παραιτήσεις, εάν η πρωθυπουργός καταθέσει προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο.
Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέο κύμα παραιτήσεων βουλευτών του κόμματος, ως αντίδραση στις ενέργειες της Μέι για το ζήτημα του Brexit.
To στίγμα του κλίματος που επικρατεί μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές στη χώρα το δίνει ο βρετανικός «Guardian»: «Η Theresa May αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή δημοσίως ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, εν μέσω μεγάλων ανησυχιών και την ώρα που υπουργοί του κεντρώου υπουργικού συμβουλίου δηλώνουν ότι ο υποψήφιος αντικαταστάτης της θα πρέπει να δεσμευθεί για ένα “σκληρό” Brexit. Οι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν ότι θα ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από ηγέτις των Τόρις στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και στη συνέχεια θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της».
Αναμένεται, ωστόσο, να παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής της. Αυτό υπολογίζεται να συμβεί σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.
Σε χθεσινό δημοσίευμα οι βρετανικοί «Times» προέκριναν ότι η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει την παραίτησή της. Μετά την ανακοίνωση, το ζήτημα του Brexit θα έχει συντελέσει στην αποχώρηση δύο Βρετανών πρωθυπουργών από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. οδήγησε σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
«Η Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι να αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος», σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι «Τimes».
Πόσοι θα θέσουν υποψηφιότητα
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι υποψήφιοι για την κατάληψη της θέσης θα είναι τουλάχιστον 12. Ως «φαβορί» προκρίνεται ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit το έτος 2016.
Σύμφωνα με τον «Guardian», η ύστατη προσπάθεια της Μέι να περάσει τη συμφωνία για το Brexit ήταν κι εκείνη που πυροδότησε σειρά αντιδράσεων και πιέσεων προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό για να παραιτηθεί.
Η Μέι αποφάσισε να κάνει «ένα βήμα πίσω» σε δύο σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και οι Εργατικοί.
Ειδικότερα, είπε «ναι» στο να αποφασίσει το Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο στενής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Το δεύτερο αφορούσε στην απόφαση να διεξαχθεί και νέο δημοψήφισμα για το Brexit.
Oι Εργατικοί, πάντως, δεν πείστηκαν για την αποφασιστικότητα της Μέι. Αντίθετα, το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν προσδοκά στην ανάληψη εξουσίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές – οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι πρόωρες.