Οι ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας θα ταρακουνήσουν την Ευρώπη, οδηγώντας σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ θα επηρεάσουν και την επιλογή του επόμενου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα θα υποδεχτεί αύριο Σάββατο στο Μιλάνο τους προέδρους εθνικιστικών και ακροδεξιών κινημάτων από 12 ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων με στόχο τη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν στην Ευρώπη», είπε ο Σαλβίνι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πριν από τη σύνοδο αυτή, προβλέποντας ότι το κόμμα του και οι σύμμαχοί του θα κερδίσουν σημαντικό αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά τις εκλογές αυτές θα πρέπει να αναδειχθούν οι νέοι επικεφαλής των θεσμών – μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΚΤ που θα διαδεχτεί τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι στα τέλη του έτους. Στα φαβορί περιλαμβάνονται οι Γάλλοι Μπενουά Κερέ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ενώ ισχυρές πιθανότητες έχει και ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν.

Ο Σαλβίνι ωστόσο είπε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Δεν είναι κατ΄ανάγκη υποχρεωτικό να επιλέγουμε πάντα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ζητείται η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την τελική απόφαση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα την λάβουν οι ηγέτες των χωρών. Ο Σαλβίνι ελπίζει ότι τα εθνικιστικά κόμματα θα έχουν πιο ισχυρό λόγο εφόσον αυξήσουν τα ποσοστά τους σε αυτές τις εκλογές.

Νωρίτερα, μιλώντας σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων, ο Σαλβίνι είπε ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξαναγράψει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, που θέτουν όρια στο έλλειμμα και το χρέος, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες αυτοί «στραγγαλίζουν» την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία. «Κατά την άποψή μου, ευρωσκεπτικιστές είναι αυτοί που κυβερνούν τώρα την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να επιστρέψει η ΕΕ στην προ-Μάαστριχτ εποχή, όταν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους περιορισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης