Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης

Ο κινεζικός κολοσσός Huawei είναι ο νέος «εφιάλτης» για τη δύση, καθώς η τεχνολογική του υπεροχή σε νέες τεχνολογίες όπως τα δίκτυα νέας γενιάς 5G προκαλεί κρίσεις πανικού όχι μόνο στους ανταγωνιστές του, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες χωρών όπως η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Huawei στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών για το πόσο απειλείται η “εθνική ασφάλεια” από την διείσδυση των Κινέζων της Huawei στην ψηφιακή τους πραγματικότητα.

Η θρυλική ΜΙ6 της Μεγάλης Βρετανίας και οι Ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν σήμερα να διαρρέουν μυστικές και οπωσδήποτε απόρρητες εκθέσεις τους για τους κινδύνους της εθνικής τους ασφαλείας από τον κινεζικό κολοσσό, που εμφανίζεται να μπορεί να έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες μέσα από τα εξελιγμένα συστήματά του.

Άμεση η αντίδραση του Πεκίνου στις επιθέσεις που δέχεται η εταιρεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα αντιτίθεται σφόδρα στο να επιβάλουν άλλες χώρες μονομερώς κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου σήμερα απαντώντας τις τελευταίους περιορισμούς στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να επηρεάσουν περαιτέρω τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάο Φενγκ σε δημοσιογράφους κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε αργά χθες (τοπική ώρα) ότι προσθέτει την Huawei Technologies και 70 συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στο ‘Entity List’, μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης αργά χθες εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζουν εταιρίες που θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κάποια χώρα ή εταιρία, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη χαρακτηρίσει την Huawei «απειλή» και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη συμμάχων στο να μη χρησιμοποιούν εξοπλισμό δικτύων της Huawei στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

«Η Κίνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης και ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον προστατευτισμό στο εμπόριο», δήλωσε ο Γκάο. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιριών».

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι ο Τραμπ στηρίζει την απόφαση να «αποτραπεί η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας από οντότητες ξένης ιδιοκτησίας με τρόπους που πιθανόν υπονομεύουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια ή τα ξένα συμφέροντα πολιτικής».

Ως απάντηση, η Huawei, που αρνείται ότι τα προϊόντα της θέτουν κίνδυνο για την ασφάλεια, ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη και διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να βρεθούν αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων».

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι το να τεθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες της Huawei στις ΗΠΑ «θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες, αλλά ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και εντέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των αμερικανών καταναλωτών»,

Τα μέτρα σε βάρος της Huawei εφαρμόζονται ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Κίνα για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες.

Η προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων ετέθη εν αμφιβόλω αφού οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εκατέρωθεν αύξηση δασμών.

Ο Τραμπ άμβλυνε τη ρητορική του για το εμπόριο την Τρίτη και επέμεινε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει. Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Ο Γκάο, ερωτηθείς για το εάν ο Τραμπ και ο Σι πρέπει να συναντηθούν για να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη, δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει ενημέρωση αναφορικά με τα σχέδια επίσκεψης επί του παρόντος αμερικανικής αντιπροσωπείας για το εμπόριο στην Κίνα.

Καθώς την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησαν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις πιέσεις αυξάνοντας τους δασμούς σε μια λίστα κινεζικών εισαγωγών αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%.

Η Κίνα ανταπάντησε με υψηλότερους δασμούς σε μια επικαιροποιημένη λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισεκ. δολαρίων.

Ανήσυχες οι ολλανδικές υπηρεσίες Πληροφοριών

Η κινεζική Huawei έχει μία κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών, αποκαλύπτει η εφημερίδα De Volksrant επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή των ολλανδικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών AIVD ερευνά αν η κατάσταση αυτή έχει δώσει στην Huawei την δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα ότι αρνείται τις κατηγορίες.

«Συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τις ρυθμίσεις σε κάθε χώρα όπου επιχειρούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Huawei«κρατά κλειστή την πόρτα σε κυβερνήσεις ή άλλους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό μας για δραστηριότητες που θα απειλούσαν την κυβερνοασφάλεια».

Εκπρόσωπος της AIVD δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα της De Volksrant.

Τον Απρίλιο, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι «δεν είναι επιθυμητό η Ολλανδία…να εξαρτάται ως προς το hardware ή το software από εταιρείες που προέρχονται από χώρες που λειτουργούν κυβερνοπρογράμματα που είναι αντίθετα με τα ολλανδικά συμφέροντα», κατονομάζοντας την Κίνα και την Ρωσία.

Από τις τρεις μεγάλες ολλανδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι KPN και Vodafone Ziggo αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, ενώ η T-Mobile/Tele2 απάντησε ότι δεν είναι ενημερωμένη για έρευνα της AIVD.

Η αποκάλυψη της De Volksrant γίνεται μία ημέρα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε την Huawei από την αγορά αμερικανικής τεχνολογίας αιχμής χωρίς ειδική εξουσιοδότηση και την χρήση του εξοπλισμού της από τις αμερικανικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Η KPN ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποκλείσει τον εξοπλισμό της Huawei από τον «πυρήνα» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κεραίες της κινεζικής εταιρείας.

Ολλανδική επιτροπή επανεξετάζει αυτό το διάστημα τις προδιαγραφές ασφαλείας για να εμποδίσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες εν όψει της ανάπτυξης του δικτύου 5G της Ολλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η επιτροπή θα λάβει απόφαση «σύντομα» σχετικά με το αν θα επιτραπεί στην Huawei να είναι προμηθευτής.

Στο ρεπορτάζ της De Volksrant δεν διευκρινίζεται αν η «πίσω πόρτα» της Huawei είναι hardware ή software, πώς λειτουργεί και αν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί.

«Ο έλεγχος των επικοινωνιών και των δεδομένων είναι ο δρόμος για την άσκηση εξουσίας επί των κοινωνιών και των χωρών»

Ορισμένοι παραβάλουν την χθεσινή απόφαση του Τραμπ με την κούρσα των εξοπλισμών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να δεχθεί το πλεονέκτημα που θα δώσει η κυριαρχία επί των δικτύων 5G σε οποιονδήποτε παγκόσμιο ανταγωνιστή όπως είναι η Κίνα.

Η Huawei προκαλεί “απόλυση” υπουργού στην Μ. Βρετανία και νευρική κρίση στην ΜΙ6

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους της να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του κινεζικού κολοσσού διότι μπορεί να αποτελεί όχημα για κατασκοπεία εκ μέρους του Πεκίνου, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στην Huawei να αναλάβει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη των βρετανικών δικτύων 5G.

Η απόφαση των Βρετανών υπουργών διέρρευσε, κοστίζοντας την απόλυση του υπουργού Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η κινεζική Huawei συνιστά τόσο σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, που η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να της δώσει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, προειδοποίησε ο πρώην αρχηγός του MI6 Ρίτσαρντ Ντίρλαβ (Richard Dearlove).

«Ελπίζω πραγματικά ότι υπάρχει χρόνος για την βρετανική κυβέρνηση, καθώς και η πιθανότητα, καθώς γράφω, ένας νέος πρωθυπουργός να αναθεωρήσει την απόφαση για την Huawei », γράφει ο Ρίτσαρντ Ντίρλαβ, επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας από το 1996 έως το 2004.

«Η ικανότητα ελέγχου των επικοινωνιών και των δεδομένων που διακινούνται μέσω των διαύλων τους θα είναι ο δρόμος για την άσκηση εξουσίας επί των κοινωνιών και των άλλων χωρών», γράφει ο Ρίτσαρντ Ντίρλαβ στην εισαγωγή έκθεσης της Henry Jackson Society για την Huawei.

Η Huawei που ιδρύθηκε το 1987 από έναν πρώην μηχανικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, αρνείται τις κατηγορίες ότι διενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου και επαναλαμβάνει ότι συμμορφώνεται με τους αμερικανικούς νόμους και ρυθμίσεις. Αποδίδει την στάση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι οι δυτικές εταιρείες υστερούν απέναντί της.

Ο Ρίσταρντ Ντίρλαβ, που μετρά 38 χρόνια υπηρεσίας στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για το ότι η βρετανική κυβέρνηση «φαίνεται να έχει αποφασίσει να τοποθετήσει την ανάπτυξη μέρους της πλέον κρίσιμης υποδομής» στα χέρια μίας κινεζικής εταιρείας.

«Κανένα τμήμα του κομμουνιστικού κινεζικού κράτους δεν είναι σε θέση να λειτουργεί ελεύθερο από τον έλεγχο που ασκείται από την ηγεσία του Κομμουνιστικού του Κόμματος», προειδοποιεί.

«Επίσης δεν πρέπει να επηρεασθούμε από την απειλή του οικονομικού κόστους που θα έχει είτε η καθυστέρηση της ανάπτυξης του 5G είτε η επιλογή ενός λιγότερο αποτελεσματικού και περισσότερο ακριβού προμηθευτή».

Η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της για τα δίκτυα 5G και θα κάνει σχετική ανακοίνωση όταν θα είναι έτοιμη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν ερωτήθηκε αν οι αμερικανικές κυρώσεις έπεισαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στρατηγική της.

Σε σχέση με την Huawei, η κυβέρνηση επανεξετάζει την ορθή προσέγγιση πολιτικής για το 5G και όταν μία ανακοίνωση θα είναι έτοιμη θα παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην διασφάλιση ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι απολύτως ασφαλή και οποιαδήποτε απόφαση θα βασίζεται σε ενδεχελή και τεχνικά ενημερωμένη εκτίμηση κινδύνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πιο “φιλική” η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποτελεί στόχο της Γαλλίας να αποκλείσει την Huawei, ούτε να εξαπολύσει έναν τεχνολογικό πόλεμο.

«Στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε την Huawei ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, αλλά να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ‘VivaTech’.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης