Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αφού οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος τέθηκαν εν αμφιβόλω από τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα υπαναχώρησε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τον Τραμπ να δηλώσει την Κυριακή ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10% έως τα τέλη της εβδομάδας και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.
Τα tweets του Αμερικανού προέδρου τερμάτισαν απότομα την πεντάμηνη εκεχειρία στην εμπορική διαμάχη που έχει κοστίσει στις δύο χώρες δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας του μεταποιητικού τομέα.
Η κλιμάκωση της έντασης οδήγησε χθες σε πτώση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και τις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυσε τις εικασίες ότι η Κίνα θα ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Λιου.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο Λιου, που είναι ο επικεφαλής της κινεζικής πλευράς για τις συνομιλίες, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 και 10 Μαΐου.
Οικονομολόγοι της ING έγραψαν σε έκθεσή τους νωρίτερα σήμερα ότι εάν ο Λιου συμμετάσχει στην αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, «αυτό θα δείχνει το πόσο σοβαρά λαμβάνει τα πράγματα η Κίνα και θα είναι ένδειξη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν περαιτέρω».
Μέχρι στιγμής, η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στην προοπτική νέων δασμών ήταν συγκρατημένη και σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.
«Το να προστεθούν δασμοί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Γκενγκ. «Οι συνομιλίες είναι από τη φύση τους μια διαδικασία συζήτησης. Είναι φυσιολογικό για τις δύο πλευρές να έχουν διαφορές. Η Κίνα δεν θα αποφύγει τα προβλήματα και είναι ειλικρινής για τη συνέχιση των συνομιλιών», δήλωσε.
Η εφημερίδα Global Times ανέφερε σε άρθρο της ότι η προθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει με την επίσκεψη μετά τα tweets του Τραμπ δείχνει ότι διατηρεί την ηρεμία του και επικεντρώνεται στις συνομιλίες παρά στο να «εμπλακεί σε μια δημόσια πολεμική αντιπαράθεση».
«Ακόμα και εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον αυξήσει συνολικά τους δασμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι η είναι κλειστή η πόρτα για συνομιλίες», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στην Κίνα από μια τέτοια αποτυχία θα ήταν «ελεγχόμενος».
Υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, που έχει ταχθεί υπέρ των σκληρών διαρθρωτικών αλλαγών στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που είχε ήδη αναλάβει, κάτι που θα άλλαζε ουσιαστικά τη συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδα, υπήρξε μια υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις από την Κίνα, δήλωσε ο Λαϊτχάιζερ σε δημοσιογράφους. «Αυτό κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτο».
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η υπαναχώρηση της Κίνας έγινε ξεκάθαρη με «νέες πληροφορίες» το σαββατοκύριακο. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά αρχικά ήλπιζε να ολοκληρώσει μια συμφωνία με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτή την εβδομάδα.
«Προσπαθούσαν να επιστρέψουν σε μια διατύπωση που είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πολύ σαφή διατύπωση, που είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τη συμφωνία δραματικά», δήλωσε ο Μνούτσιν. «Ολόκληρη η οικονομική ομάδα… είναι απολύτως ενωμένη και συνέστησε στον πρόεδρο να προχωρήσει με τους δασμούς εάν δεν είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας».
Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές για να αλλάξει την οικονομία της σύμφωνα με το δικό της χρονοδιάγραμμα, όχι ως απάντηση στις εμπορικές διαμάχες.
Πρόσφατα όμως έθεσε σε ισχύ νέους νόμους και τροποποίησε άλλους, κινήσεις που ορισμένοι βλέπουν ως προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων ξένων επενδυτών, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου προϊόντα αξίας 539,5 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα το 2018 και εξήγαγαν προϊόντα αξίας 120,3 δισεκ. δολαρίων, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 419,2 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Χθες, ο Τραμπ κατέκρινε το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. «Με την Κίνα χάνουμε 500 Δισεκατομμύρια Δολάρια. Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο αυτό!», ανέφερε στο Twitter.
Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή επιβάλλουν δασμούς 25% σε κινεζικά μηχανήματα και προϊόντα τεχνολογίας ύψους 50 δισεκ. δολαρίων και δασμούς 10% σε προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων από μόντεμ ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρούτερ έως έπιπλα, φωτισμό και οικοδομικά υλικά.
Οι διαπραγματεύσεις για την άρση των αμερικανικών δασμών ήταν ένα από τα αγκάθια. Η Κίνα θέλει την άρση των δασμών. Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να διατηρήσουν κάποιους, όχι όλους, στο πλαίσιο της όποιας τελικής συμφωνίας για να διασφαλιστεί ότι η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.