Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του. Αρνούμενος να δεχθεί τη νίκη της αντιπολίτευσης κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τελικά την επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης.

Παρά την απόφαση του Ανώτερου Τοπικού Εκλογικού Συμβουλίου της Κωνσταντινούπολης να επικυρώσει τη νίκη του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας που ελέγχεται από τον Ερντογάν και με ψήφους 7 προς 4 ανέτρεψε να δεδομένα και αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από νωρίς το απόγευμα ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν το κτήριο που στεγάζεται το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προφανώς διότι αναμένονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης.

Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή, η τουρκική λίρα μέσα σε λίγα λεπτά απώλεσε 3% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η ενέργεια αυτή του καθεστώτος Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα διεθνών αντιδράσεων κατά της Τουρκίας, ενδεχομένως δε και μείζονος σημασίας αποφάσεις από διεθνείς θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης διότι προφανώς και αποκαλύπτεται το μέγεθος μιας συστηματικής παραβίασης των δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και αμφισβήτησης της λαϊκής βούλησης.  Ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει όχι μόνο ένα σημαντικότατο ποσοστό του αστικού πληθυσμού της Τουρκίας με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους αλλά και παράγει περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Ο ίδιος ο μηχανισμός του μητροπολιτικού δήμου αποτελεί ένα σύνολο γιγαντιαίων επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας (διανομή φυσικού αερίου), των μεταφορών αλλά και του εμπορίου. Ο ετήσιος τζίρος της Κωνσταντινούπολης αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για το κυβερνών κόμμα μέσω των διοικητικών μηχανισμών που ελέγχουν την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθεστώς Ερντογάν από τότε που ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, έχει στήσει μηχανισμούς αφαίμαξης του μητροπολιτικού δήμου, χρηματοδοτώντας έτσι το κυβερνών κόμμα. Η απώλεια δηλαδή του ελέγχου της Κωνσταντινούπολης θα αποτελούσε casus belli για το καθεστώς. Έτσι κι έγινε. Αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των ευρωπαϊκών χωρών, ο Ερντογάν προτίμησε να δώσει προφανείς πλέον αποδείξεις για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικεί, παρά να διακινδυνεύσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας του.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία κάθε ημέρα που περνά απομονώνεται όλο και περισσότερο από τον διεθνή παράγοντα ιδιαιτέρως μετά την πειρατεία που επιχειρεί εδώ και λίγα 24ωρα με το γεωτρύπανο «πορθητής» δυτικά της Κύπρου και 60χλμ από τα παράλια της Πάφου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με αυτή την ενέργεια η Άγκυρα κατάφερε το ακατόρθωτο. Να προκαλέσει δηλαδή αντιδράσεις από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και από τον σημερινό σύμμαχό της , την Ρωσία, διότι το θέμα των υδρογονανθράκων παγκοσμίως είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσει κανείς στα χέρια παικτών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, αλλά και η Ρωσία τοποθετήθηκαν αρνητικά ως προς την τουρκική αυτή ενέργεια και μάλιστα δημοσιοποίησαν την άρνησή τους να αποδεχθούν τέτοιου είδους τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από αυτές τις προειδοποιήσεις από τους ισχυρούς του κόσμου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος τοποθετήθηκαν με αυστηρότητα έναντι της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτό το παιχνίδι τάσσονται υπέρ της Κύπρου.

Είναι προφανές πως η διεθνής κατάσταση και τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή αυτή του κόσμου δεν ευνοούν την Τουρκία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όμως, ως φαίνεται, όσο ρευστή είναι η σχέση της Άγκυρας με τη διεθνή κοινότητα, άλλο τόσο ρευστή φαίνεται πως είναι η ισορροπία στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά και τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου κακά τα ψέματα το καθεστώς Ερντογάν υπέστη δύο σημαντικές , έστω και συμβολικά ήττες. Απώλεσε την Κωνσταντινούπολη αλλά και την ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, Άγκυρα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα πολλά χρόνια απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης