Τέλος στο περιβαλλοντικό θρίλερ που ακολούθησε την τραγική πτώση του ελικοπτέρου στην Κύμη έβαλε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Το τραγικό ατύχημα της προηγούμενης Τετάρτης στην Κύμη, εκτός από τον θάνατο των δυο άτυχων πιλότων, δημιούργησε φόβο στους κατοίκους της περιοχής. Αιτία, η πιθανότητα ραδιομόλυνσης από τυχόν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) που μετέφερε το ελικόπτερο.

Η είδηση και το σχετικό ρεπορτάζ στο κανάλι ‘Α’ έγινε από τον Δήμο Βερύκιο. Σύμφωνα με αυτό, το ελικόπτερο τύπου Apache μπορεί να μεταφέρει 600 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Με περίπου 300 γραμμάρια βάρος βλήματος, μιλάμε για περίπου 200 κιλά ουράνιο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Το Apache μπορεί να μεταφέρει 1200 βλήματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα: http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/pgu-14.htm
για το πυροβόλο McDonnell Douglas M230 30 millimeter “Chain Gun”. Διαβάστε:
http://www.faqs.org/docs/air/avah64.html).

Είχε προηγηθεί ο « θερμοπυρηνικός πόλεμος» του ρεπόρτερ με τον Δήμαρχο Κύμης στις απογευματινές ειδήσεις του ‘Α’, οι ανακοινώσεις του στρατού που δήλωναν ότι το ελικόπτερο δεν μετέφερε βλήματα DU, η πληροφορία ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας πηγαίνει στην Κύμη και ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί και απαγορεύεται η παρουσία ακόμα και των τοπικών αρχών.

Σε όλη αυτή τη τηλεμαχία ρεπορτάζ, αντιρεπορτάζ, δηλώσεων, διαψεύσεων και πάει λέγοντας, το πιο μεγάλο θύμα ήταν η ενημέρωση. Και βέβαια, ο αποδέκτης της ενημέρωσης. Οι αναξιοπαθείς τηλεθεατές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μόνιμα κορόιδα.

Εμείς.

Μετά το καλό τέλος και την αποκατάσταση της ηρεμίας μας, μπορούμε να κάνουμε ένα ψύχραιμο απολογισμό.

Να απαριθμήσουμε τι ξέρουμε σίγουρα.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μέτρησε τη ραδιενέργεια εδάφους και πήρε δείγματα από το χώμα για εργαστηριακές μετρήσεις. Η καθησυχαστική αρχική ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά τις επόμενες μέρες και γνωρίζοντας προσωπικά τόσο την επιστημονική ικανότητα όσο και την ηθική ακεραιότητα των επιστημόνων της Επιτροπής, είμαι βέβαιος ότι οι εκτιμήσεις τους είναι απόλυτα σωστές.

Στο τραγικό ατύχημα της Κύμης δεν υπήρχαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Ξέρουμε επίσης ότι:

Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιούνται σε όλους τους στρατούς που έχουν ελικόπτερα Apache. Είναι τα καλλίτερα του είδους τους (για καταστροφή αρμάτων μάχης).

Και δεν είναι αυτή η μόνη περίπτωση.

Μπορούμε να δούμε μερικές γενικές πληροφορίες από άλλα μέρη που δοκίμασαν στο πετσί τους τα αγαθά της Αμερικανικής τεχνολογίας.

Η τεχνολογία απεμπλουτισμένου ουρανίου θεωρείται μεγάλο επίτευγμα της κατασκευής όπλων. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι, όπως θα δούμε παρακάτω, πολύ φτηνό. Είναι ένα βαρύ μέταλλο, ιδιότητα απαραίτητη για βολίδες κινητικής ενέργειας που βασίζονται στην ενέργεια πρόσκρουσης. Και κάτι πολύ σημαντικό για τους εμπειρογνώμονες της ανθρωποσφαγής: Είναι πυροφορικό. Δηλαδή, καθώς το βλήμα τρέχει να βρει το στόχο του, το μέταλλο αυτοαναφλέγεται, κατά την πρόσκρουση αποσπώνται κομμάτια και όταν διαπεράσει τη θωράκιση που χτύπησε, σκορπάει θραύσματα σαν βολή από σκάγια και δημιουργεί πολλαπλές εκρήξεις, βάζοντας παντού φωτιά.
Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, όπως είπαμε, για τους τεχνοκράτες. Γι’ αυτό και άρχισαν να βάζουν το απεμπλουτισμένο ουράνιο όπου χώραγε. Οβίδες 120mm για τανκς, οβίδες 30 mm, γόμωση για πυραύλους Cruise, νάρκες εναντίον προσωπικού, βλήματα για κάθε είδους ντουφέκια και πολυβόλα πεζικού και, μια και βρήκαμε παπά, βάλτε και ολίγη από θωράκιση αρμάτων Abrams. Οι ιδιότητες που είπαμε πιο πάνω, ιδιαίτερα η αυτανάφλεξη, τα κάνουν ιδιαίτερα αγαπητά στους σχεδιαστές των μαχαιροσφαγών. Χαίρονται όταν σχεδιάζουν συστήματα τα οποία, όπως δήλωσαν οι δημοσιογράφοι, όπου πέσουν έχουν τέτοια εκρηκτική και εμπρηστική δύναμη ώστε γυμνώνουν τα κόκαλα των θυμάτων από τη σάρκα τους!

Ειδικότερα τα βλήματα των 30mm PGU-14/B API Armor Piercing Incendiary [DU]. (διαβάστε: http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/pgu-14.htm) χρησιμοποιούνται στα ελικόπτερα Apache. στα επιθετικά αεροσκάφη Α-10, τα οποία κτυπάνε τα τανκς με το επτάκανο περιστροφικό πυροβόλο τους, σε ορισμένα ελαφρά θωρακισμένα όπως το αμερικανικό Bradley, σε αντιαεροπορικά πυροβόλα, συστήματα phalanx, κλπ. Τα πιο εγκληματικά βλήματα είναι οι βόμβες διασποράς, όπου σε μια σχετικά μικρή περιοχή δημιουργούν μια αλυσίδα εκρήξεων και δεν γλυτώνει τίποτα ζωντανό. Οι συνδυασμοί του εκρηκτικού γεμίσματος με περίβλημα απεμπλουτισμένου ουρανίου ή και τα σκέτα βλήματα κινητικής ενέργειας χωρίς γόμωση, θεωρούνται ότι πιο φονικό υπάρχει σήμερα, λένε με καμάρι οι «ειδήμονες».

Και βέβαια, σημασία δεν δίνουν στη ραδιενεργή μόλυνση που φέρνουν τα παιχνιδάκια τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί αν οι «σωτήρες» αρχίσουν να αλατοπιπερώνουν μια περιοχή με ένα ραδιενεργό υλικό, όσο αθώο κι αν το παρουσιάζουν!

Το ουράνιο δεν είναι ποτέ αθώο. Κυκλοφορούν κάποια παραμυθάκια του τύπου: «Καλέ τι φωνάζετε; Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι πιο αθώο κι απ’ το φυσικό! Ναι, μα το Θεό σας λέμε!». Το επιχείρημα; Μα το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι πράγματι λιγότερο ραδιενεργό από αυτό που υπάρχει στη φύση, μόνο όταν είναι στην ίδια ποσότητα! Αν το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι πολύ πυκνά συγκεντρωμένο σε μια περιοχή, θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη φυσική ραδιενέργεια.
Οι βομβαρδισμοί με το υλικό αυτό, απλά δημιουργούν στα σπίτια των αμάχων συνθήκες … ορυχείου ουρανίου!

Δεν είναι όμως μόνο το ουράνιο που μολύνει το έδαφος και τους κατοίκους.

Μετά τον πόλεμο του Κόλπου, δηλαδή από το 1991, οι κάτοικοι του Ιράκ ζουν τη δική τους Χιροσίμα. Οι γιατροί Jawad Al-Ali από τη Μπάσρα (Βασόρα) και Husam al-Jarmokly από τη Βαγδάτη περιγράφουν τις φρικτές συνέπειες των Αμερικανικών όπλων στο Ιράκ.
Στις επετείους της καταστροφής της Χιροσίμα, οι Ιρακινοί γιατροί επισκέπτονται τους Ιάπωνες συναδέλφους τους και ανταλλάσουν τις φρικιαστικές εμπειρίες τους. Φέρνουν μαζί τους τις εικόνες του τρόμου, σαν τις παρακάτω:

http://www.google.com/search?q=du+iraq&rls=com.microsoft:en-US:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADBF
http://www.google.com/search?q=du+iraq&rls=com.microsoft:en-US:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADBF
(Διαβάστε:
“We are living through another Hiroshima,” Iraqi doctor says …

http://www.uruknet.de/?s1=1&p=42361&s2=25
Japan Today – News – Iraqi doctor speaks to anti-nuke meeting in …

http://64.233.183.104/search?q=cache:PPKti0Y55FAJ:osdir.com/ml/ballistichelmet.heads/2004-08/msg00057.html+iraqui+doctor+hirishima&hl=en&ct=clnk&cd=4
Political Affairs Magazine – “We are Living Through Another …

http://www.politicalaffairs.net/article/articleview/6644/1/324/
ZNet – DU and Liberation of Iraq

http://www.zmag.org/znet/viewArticle/10585)

Πως δημιουργήθηκε αυτή η ανατριχιαστική κατάσταση;

Όσοι πυρηνικοί φυσικοί ασχολήθηκαν από την αρχή με το θέμα είχαν την ίδια απορία. Ενώ στο Ιράκ (και στο Αφγανιστάν) οι συνέπειες των όπλων αυτών ήταν φοβερές, στο Κόσσοβο και στη Σερβία γενικότερα τα φαινόμενα ήταν πολύ πιο ήπια. Και σε κάθε περίπτωση, το ουράνιο από μόνο του δεν θα δημιουργούσε τέτοιες καταστάσεις.
Η απάντηση βρίσκεται στην προέλευση του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Μπορεί να προέρχεται από δυο πηγές. Η μια είναι αυτή που δηλώνουν: Τα υπολείμματα από τον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος σε ουράνιο U235. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν μόνο τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία που βλέπουμε και στη φύση. Κανένα από αυτά δεν είναι ισχυρά ραδιενεργό. Η άλλη όμως είναι τα ξοδεμένα ραβδιά αντιδραστήρων αφού έχει αφαιρεθεί, όσο γίνεται, το πλουτώνιο. Και ναι μεν σχεδόν όλο το πλουτώνιο αφαιρείται και χρησιμοποιείται είτε για όπλα είτε σε άλλου τύπου αντιδραστήρες, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν υπολείμματα στα απεμπλουτισμένα από πλουτώνιο κατάλοιπα των ράβδων.

Το πιθανότερο είναι ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σχεδιαστές έκαναν πειραματόζωα τους Ιρακινούς και τα παιδιά τους, αλλά, μετά το παγκόσμιο κράξιμο για το σύνδρομο του Κόλπου, κατάλαβαν φαίνεται ότι το … κόλπο δεν περνάει και περιορίστηκαν στο «απλό» ουράνιο!

Τα ίδια γίνανε και στο ταλαίπωρο Αφγανιστάν. Και ο μεν Κόλπος απελευθερώθηκε, αλλά το κόλπο του απεμπλουτισμένου ουρανίου άργησε πολύ να απελευθερώσει τα μυστικά του.

(Σχετικά διαβάστε:
Parsons R.J. (March 2002) America’s Big Dirty Secret, Le Monde Diplomatique in English at:  http://mondediplo.com/2002/03/03uranium

Επίσης:

Learn About Depleted Uranium From The US Army’s Expert on Depleted …
http://www.mindfully.org/Nucs/2003/Rokke-Depleted-Uranium-DU21apr03.htm
Adverse Health and Environmental Effects of Uranium Weapons DOUG …

Gulf War Legacy: Maj. Doug Rokke is Hot THOMAS P HEALY 6jan03
http://www.mindfully.org/Nucs/2006/DU-Doug-Rokke8dec06.htm
“We are living through another Hiroshima,” Iraqi doctor says

http://www.uruknet.de/?s1=1&p=42361&s2=25
Japan Today – News – Iraqi doctor speaks to anti-nuke meeting in

http://64.233.183.104/search?q=cache:PPKti0Y55FAJ:osdir.com/ml/ballistichelmet.heads/200408/msg00057.html+iraqui+doctor+hirishima&hl=en&ct=clnk&cd=4)

Ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση στο θέμα. Έχει καταδικάσει τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σαν όπλα αδιάκριτης μαζικής καταστροφής, με παραμένουσα και διαρκή δράση και δυσανάλογα μεγάλες καταστροφές σε σχέση με τη στρατηγική τους αποτελεσματικότητα. Ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να τα χρησιμοποιεί, γράφοντας, ως συνήθως, τον ΟΗΕ στα γνωστά … κατάστιχα!

Και φυσικά, όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί, παρατηρητήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικολογικά κόμματα, καταγράφουν σχολαστικά τα κατορθώματα της Αμερικανικής σφαγιαστικής επιστήμης, αλλά … πώς να διατάξει ο λαγός το λιοντάρι;!! Ποιούν την νήσσαν σε εποχή κυνηγιού!

Στην περιοχή μας, η Τουρκία έχει, εκτός από τα Apache, τα γνωστά άρματα Abrams, που ρίχνουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα κανόνια τους. Τα Abrams «διαπρέψανε» στον πόλεμο του Κόλπου χάρις στα φονικά τους βλήματα.

Και τώρα, τι γίνεται στο ellada;

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δηλώνουν στη «διαπασών» ότι δεν υπάρχουν τέτοια όπλα στην Ελλάδα. Συμφωνώ, να τους πιστέψουμε.

Αλλά τότε δεν θα χουν πρόβλημα να ζητήσουν από τις γειτονικές χώρες, πχ Τουρκία, να υπογράψουν μια συμφωνία που να απαγορεύει τη χρήση αυτών των όπλων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Και να στείλουν το μπαλάκι της άρνησης στη γειτονική και επιθετική κυβέρνηση. Ακόμα να κάνουν κάθε προσπάθεια να συνυπογράψουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων μια παρόμοια συνθήκη.

Να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις του και να πάρει μέτρα εναντίον των χωρών που θα τολμήσουν να τα (ξανα)χρησιμοποιήσουν.

Και μια κι αρχίσαμε να ταξιδεύουμε στην Ουτοπία, ας ευχηθούμε η Ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει την αντίθεσή της στη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας στα Βαλκάνια.
Όλα αυτά έτσι, σαν παραμύθι.

Κι αν το πιστέψουμε όλοι, μπορεί το παραμύθι να διώξει τον εφιάλτη…
Σαν επίλογο, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τους δυο αδικοχαμένους πιλότους. Ας είναι οι τελευταίοι.

Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός
Επιστημονικός Συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
+30 210 6549935
cell: +30 6944820323
       +30 6945174475

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης