Η Τουρκία με επίσημη έκδοση NAVTEX και με ημερομηνία 3 Μαΐου 2019 ανακοίνωσε την έναρξη γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο σημείο 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πεγείας η οποία βρίσκεται βορειότερα της Πάφου. Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX η γεώτρηση θα πραγματοποιείται μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2019 από το γεωτρύπανο  Fatih (Πορθητής) που αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής από το αγκυροβόλιό του στο λιμάνι της Αττάλειας.

Στην ίδια περιοχή από το πρωί της Παρασκευής πλέει και το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Το γεωτρύπανο Fatih συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακριβές σημείο της γεώτρησης σημειώνεται στον χάρτη που ακολουθεί:

Παρατηρείται η εξής λεπτομέρεια: Αν και παράνομη, η σχεδιαζόμενη γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο πραγματοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά σε μη οριοθετημένο θαλάσσιο οικόπεδο από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως η Άγκυρα, αν και προχωρεί σε παράνομη ενέργεια εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Μεγαλονήσου φρόντισε να μην πραγματοποιήσει την ενέργειά της εντός οριοθετημένων οικοπέδων από την κυπριακή κυβέρνηση. Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται ο παρακάτω χάρτης με τα οριοθετημένα θαλάσσια οικόπεδα.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η Άγκυρα στα πλαίσια της παρενοχλητικής πολιτικής της στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου επιχειρεί μεν να δηλώσει παρουσία χωρίς ωστόσο να παραβιάζει άμεσα τουλάχιστον, οριοθετημένες για γεωτρήσεις περιοχές που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τη Λευκωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρείται επίσης ότι η τουρκική προβοκάτσια πραγματοποιείται σε σημείο που απέχει πολύ από τις οριοθετημένες περιοχές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν ήδη παραχωρηθεί με επίσημες συμφωνίες στους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως την ExxonMobil, την Total ή την Eni.

Επίσης είναι σαφές πως η τουρκική ενέργεια, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποσκοπεί σε μια άμεση αντιπαράθεση με τα εκφρασμένα αμερικανικά ή γαλλικά συμφέροντα που αφορούν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πρόκειται δηλαδή για μια τακτική «σπασίματος νεύρων» που επιχειρεί η Άγκυρα σε μια περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει οριοθετηθεί ως πιθανό οικόπεδο  με ύπαρξη κοιτασμάτων.

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του γεωτρύπανου Fatih και του ερευνητικού σκάφους Barbaros καθώς και των πλοίων που το συνοδεύουν (πολεμικά ή πλοία υποστήριξης) ώστε να αποφευχθούν τετελεσμένα.

Προβοκάτσια με ημερομηνία λήξης

Η τουρκική αποστολή του γεωτρύπανου Fatih δυτικά της Πάφου και σε ικανή απόσταση άνω των 30 μιλίων από τις κυπριακές ακτές, δεν φαίνεται να απασχολεί στα σοβαρά τα στρατιωτικά αλλά και τα τεχνικά επιτελεία τόσο της Λευκωσίας όσο και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr ακόμη και εάν θεωρητικά και εντελώς υποθετικά το τουρκικό γεωτρύπανο «κτυπήσει» κολόνα φυσικού αερίου όπως ονομάζεται τεχνικά αυτό το εύρημα δεν θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και την εξορυξιμότητα  του προϊόντος λόγω ελλείψεως τεχνικών μέσων αλλά και ειδικού προσωπικού. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο zougla.gr πως οι αξιολογητές κοιτασμάτων είναι παγκοσμίως μετρημένοι στα δάκτυλα και δεσμευμένοι με συμβόλαια από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Οι αμοιβές τους είναι υψηλότατες και το ιδιότυπο «καρτέλ» διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η Τουρκία όσο και εάν το προσπάθησε τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το καρτέλ αξιολογητών κοιτασμάτων.

Συμπερασματικά, η ενέργεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εκτός οριοθετημένων περιοχών από την κυπριακή κυβέρνηση φανερώνει τον στόχο της τουρκικής διπλωματίας που είναι απλά η δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική αγορά της χώρας αυτής.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι δεν φαίνεται να ανησυχούν από τις ρότες του Fatih και του Barbaros.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης