Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη Χιλή όπου βρίσκεται ο Ερντογάν έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» από πλευράς Ισραήλ, επεσήμανε ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ως προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι. Πρόκειται για γεγονός που συνέβη σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου θα το θέσουμε και στο ΝΑΤΟ. Ήδη ενημερώνεται σχετικά το Γενικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ».

Επίσης διέψευσε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ότι υπήρχαν όπλα στο φορτίο των πλοίων του στολίσκου, διευκρίνισε πως το φορτίο των πλοίων είχε ελεγχθεί προτού αυτά ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι «κατά την επίθεση, τα πλοία είχαν υψώσει λευκή σημαία».

Τέλος πρόσθεσε: «Δεν θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπορεί στο σημείο αυτό να νοηθεί ανθρωπισμός, δίχως συναίσθημα. Απλώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Έχουν αιχμαλωτιστεί πλοία μας μαζί με το πλήρωμα και την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν και αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση επιστροφή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης