Μείωση που αγγίζει το 11,21% κατά μέσο όρο σημείωσαν οι τιμές για το αγελαδινό γάλα μέσα στο 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Κάμψη παρουσίασε και η παραγωγή, αφού μειώθηκαν οι παραδόσεις κατά 3,05%, «δικαιώνοντας» τις ανησυχίες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Ειδικότερα, η μέση τιμή για το αγελαδινό γάλα μέσα στο δωδεκάμηνο (Απρίλιος 2008 – Μάρτιος 2009), σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του τρέχοντος έτους, πέφτει από τα 0,42 ευρώ/κιλό, στα 0,37 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας κάμψη της τάξεως του 11,21%. Ίδιο το σκηνικό, αλλά μικρότερης έντασης, και στην παραγωγή αγελαδινού. Εδώ, οι παραγωγοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, παρέδωσαν 678 χιλιάδες τόνους γάλα το δωδεκάμηνο Απριλίου 2008 – Μαρτίου 2009, αντί 699 χιλιάδων τόνων, τη χρονική περίοδο που ξεκινά τον Απρίλιο του 2009 και τελειώνει το Μάρτιο του 2010. Η πτώση στις παραδόσεις αγγίζει σ’ αυτή την περίπτωση το 3,05%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν -δυστυχώς- τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κατήγγειλε τις γαλακτοβιομηχανίες πως, με πρόσχημα το ότι οι αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ αυξάνουν συνεχώς τον χρόνο πληρωμής, ενώ αυτές εισπράττουν σχεδόν άμεσα, συνεχίζουν τη μείωση των τιμών, ιδιαίτερα του αγελαδινού γάλακτος, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές παραγωγού συνεχώς αυξάνονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης