Οι ανεγκέφαλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ κατάφεραν ακόμη ένα «χτύπημα» στον ήδη… πληγωμένο από τα φαινόμενα βίας ελληνικό αθλητισμό.

Μετά τα θλιβερά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Λαμία, όπου θα διεξαγόταν το φάιναλ φορ του κυπέλλου χάντμπολ, ο ΓΓΑ, σε συνεννόηση με την ομοσπονδία του αθλήματος, τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές, αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιταξής, ο οποίος απαίτησε άμεσα την αναβολή του φάιναλ φορ, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε το αυτονόητο: ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, καθώς αυτό που προέχει πάντα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι, μετά τα θλιβερά επεισόδια στη Λαμία επανεξετάζεται η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 13 συλλήψεις, 20 προσαγωγές, ενώ από τα θλιβερά επεισόδια τραυματίστηκαν 11 πολίτες και 3 αστυνομικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ

«Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή, κατόπιν εισήγησης της ΕΛ.ΑΣ. και της σύμφωνης γνώμης του Προέδρου της ΔΕΑΒ, αναβάλλεται επ’ αόριστον, λόγω των θλιβερών εκτρόπων, ο αγώνας ΠΑΟΚ- ΑΕΚ, για το κύπελλο του Χάντμπολ, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στη Λαμία. Για τους ίδιους λόγους θα αναβληθεί το σύνολο των αγώνων της τελικής φάσης του κυπέλλου του Χάντμπολ.

Ο κ. Μπιτσαξής κάλεσε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χάντμπολ στο γραφείο του τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι για τη συζήτηση του θέματος και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και η Ομοσπονδία αποδέχθηκε την πρόσκληση», καταλήγει η ανακοίνωση».

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΧΕ, Σίμωνα Λαζαρίδη, που ανέφερε ότι αγώνες είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Τα πρώτα επεισόδια, ως γνωστόν, έλαβαν χώρα το πρωί. Οι περίπου 100 οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτασαν ξημερώματα Σαββάτου από τον δρόμο του Δομοκού και όχι από την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου τους ανέμενε η αστυνομία.

Έτσι, όντας ανενόχλητοι, κατέλαβαν το κέντρο της πρωτεύουσας της Φθιώτιδας.Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 06:00, όταν η ομάδα των οπαδών «δικεφάλου του Βορρά» επιτέθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου της ΑΕΚ, που βρίσκεται στην πλατεία Λαού.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ πέταξαν και μολότοφ.

Από τις συμπλοκές του πρωινού τραυματίστηκαν δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν λίγες ώρες αργότερα, όταν στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας έφτασαν περίπου 250 οπαδοί της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν και να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οπαδοί και των δύο ομάδων έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε ένα σταθμευμένο όχημα στο δημοτικό πάρκινγκ της πόλης, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες καταστημάτων.

Oι εικόνες ντροπής ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτές, λίγες ώρες αργότερα οι οπαδοί των δύο ομάδων μετέτρεψαν σε… ελληνορωμαϊκή αρένα το κλειστό της Λαμίας, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι αγώνες για το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου χάντμπολ.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων, συγκεκριμένα, επιδόθηκαν σε -νέες- μάχες σώμα με σώμα μέσα στο κλειστό, ανταλλάσοντας φωτοβολίδες και καθίσματα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, με χρήση δακρυγόνων, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να δώσουν ένα τέλος στα θλιβερά αυτά επεισόδια.

Και εν τέλει τα κατάφεραν, αφού εκκενώθηκε μετά από αρκετή ώρα το κλειστό, που πάντως θυμίζει «κρανίου τόπο».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μερικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις προσπάθειές τους να απομακρύνουν τους ανεγκέφαλους οπαδούς των δύο ομάδων.

Ευθύνες στην αστυνομία επιρρίπτει ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς. Όπως λέει στη zougla.gr «η αστυνομία δεν έκανε καλό συντονισμό», αφού περίμεναν μόνο μια διμοιρία ΜΑΤ από τη Χαλκίδα να φτάσει στη Λαμία στις 14:00.

Μετά τα επεισόδια αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων από την Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κοτρωνιά, ανέρχεται στις 8 – 12 διμοιρίες.

Φόβους για νέα επεισόδια εκφράζει μιλώντας στη zougla.gr ιδιοκτήτης καφετέριας στην πλατεία Ελευθερίας, αφού πολλοί από τους οπαδούς και των δύο ομάδων δεν έχουν έρθει οργανωμένα αλλά με ιδιωτικά Ι.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

«Είδα οπαδούς με καδρόνια στα χέρια» περιγράφει στη zougla.gr αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με τον οποίο η πληροφορία, ότι οπαδοί θα έφταναν στη Λαμία, υπήρχε από την προηγούμενη ημέρα. «Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτή την πληροφορία την είχαν και αυτοί που έπρεπε» λέει χαρακτηριστικά.

Είχαν δώσει ραντεβού;

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σε διαδικτυακά forum υπήρχαν μηνύματα που προμήνυαν σύγκρουση των οπαδών των δύο ομάδων με αφορμή το φάιναλ φορ του hand ball.

H κατάσταση των τραυματιών

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, Βασίλη Αγγουρά, με τον οποίο επικοινώνησε η zougla.gr, οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι επτά. Ο ένας από αυτούς είχε τραυματιστεί από τζαμαρία, άλλοι δύο έφεραν τραύματα στο κεφάλι από χτυπήματα με αντικείμενα, ενώ δύο είχαν εγκαύματα, προφανώς από τις βόμβες μολότοφ. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και μία πολίτης, η οποία αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

ΝΔ: «Αμαυρώνεται η αθλητική ιδέα»

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια, που διέπραξαν χούλιγκανς στη Λαμία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νέα σοβαρά επεισόδια με πρωταγωνιστές χούλιγκανς, στην πόλη της Λαμίας αυτή τη φορά, αποδεικνύουν ότι η βία με αφορμή αθλητικά γεγονότα έχει προσλάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Καταλήγει δε: «Τα αλλεπάλληλα επεισόδια, τους τελευταίους μήνες, αμαυρώνουν την αθλητική ιδέα, αλλά και προκαλούν προβληματισμό για την στάση του αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι, επιτέλους, καιρός να αναλάβει η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου τις ευθύνες της, με ουσιαστικά μέτρα και όχι με διακηρύξεις προθέσεων. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει από την πλευρά της – και στην περίπτωση αυτή – κάθε μέτρο για την εξάλειψη της βίας».

Διαβάστε επίσης:


ΟΧΕ: Ανακοίνωση για τα επεισόδια στη Λαμία

Λαζαρίδης: Υπήρχε αδράνεια και ευθύνη της αστυνομικής διεύθυνσης

Φωτο: Actionimages

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης