Υπέρ μίας ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ και υπέρ της προστασίας της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη, τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινή ομιλία του στην «Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή» στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει προσωπικά να αγωνίζεται και να στηρίζει τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού.
«Η Αυστρία κάνει ό, τι καλύτερο, για να είναι ένας ειλικρινής υποστηρικτής και φίλος του Ισραήλ», ανέφερε, ζητώντας να υπάρχει κατανόηση με το Ισραήλ, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν έχει το προνόμιο να περιβάλλεται, όπως η Αυστρία, από γείτονες σαν την Γερμανία και την Ελβετία, αλλά τουναντίον το Ισραήλ βρίσκεται μόνιμα υπό απειλή και έχει «στη γωνία» τη Συρία και το Ιράν.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία μπορεί μεν να μειώνεται ο παραδοσιακός αντισημιτισμός, όμως αυξάνονται τα αντισημιτικά ρεύματα στις κοινότητες ανθρώπων που βρέθηκαν σε φυγή από τη Μέση Ανατολή, και σε αυτό έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προπαγάνδας από το εξωτερικό, ενώ έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δείξει ότι ο αντισημιτισμός σε όλες τις μορφές του, ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί.
Στην ομιλία του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ασφάλειας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου και ως εκ τούτου η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει πως όλα τα μέλη της κοινωνίας θα αισθάνονται ασφαλή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής» Ντέιβιντ Χάρις, του οποίου ο πατέρας υπήρξε εβραϊκής καταγωγής Αυστριακός επιζήσας του Ολοκαυτώματος, επαινώντας τις τοποθετήσεις του Αυστριακού καγκελάριου χαρακτήρισε την ομιλία του «σταθμό».
Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως η Αυστρία μόλις την δεκαετία του 1990, υπό τον τότε καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι, ασχολήθηκε με την διαχείριση του παρελθόντος της, ενώ αργότερα, όπως επισήμανε, υπήρξε και πάλι ένα κενό (σ.σ.: με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2000, από τον συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος του τότε αρχηγού του και καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ).
Υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ισχυριστεί πως η κυβέρνησή του (σ.σ.: ένας νέος συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παρόμοιος εκείνου που κυβερνούσε μεταξύ 2000 και 2006) είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή που υπήρξε στην αυστριακή ιστορία.
Μετά την ορκωμοσία αυτής της αυστριακής κυβέρνησης, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, και εξαιτίας των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων αντισημιτικών συμπεριφορών στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, το Ισραήλ μποϊκοτάρει έως σήμερα οποιαδήποτε επαφή με μέλη της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα αυτό.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει ότι σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το συγκυβερνών στην Αυστρία Κόμμα των Ελευθέρων, «ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσω ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία».
Ο ίδιος είχε ενημερώσει τους συνομιλητές του για «τα βήματα της αυστριακής κυβέρνησης και της αυστριακής Βουλής», με τα οποία εκφράζουν «την εκτίμησή τους απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα και την υποστήριξή τους προς την εβραϊκή κληρονομιά, την μνήμη στο Ολοκαύτωμα και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού».
Είχε επίσης επισημάνει πως «το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές όσο ποτέ και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το Ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος».
Στο ερώτημα ως προς τις προβληματικές δηλώσεις (σ.σ.: αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.α.) στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλές «προβληματικές» απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.
Μία επιπλέον φιλοϊσραηλινή χειρονομία από την πλευρά του καγκελάριου, προφανώς για να διασκεδάσει τα επικρινόμενα ολισθήματα του κυβερνητικού εταίρου του, ήταν η πρωτοβουλία του να συγκαλέσει, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 – στις 20 και 21 του περασμένου Νοεμβρίου στην Βιέννη, διεθνή διάσκεψη με θέμα «Αγώνας κατά του αντισημιτισμού και του αντισιωνισμού».