Σε ύφεση εισήλθε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά μήνα στον οποίο υποχωρεί η ανάπτυξη, μετά την αντίστοιχη πτώση που είχε σημειώσει στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η τεχνική ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να υποχωρεί στο 3,2% από 3,6% που ήταν το Σεπτέμβριο
Στο «κόκκινο» και η ισπανική οικονομία, για πρώτη φορά μετά το 1993 . Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% για το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.
Η Ιταλία, τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ, βρίσκεται σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του Istat.
Η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης που φαίνεται να μην είναι βουτηγμένη στην ύφεση είναι η Γαλλία. Η γαλλική οικονομία κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη κατά 0,14% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
“Το νούμερο δημιουργεί έκπληξη διότι περιμέναμε αρνητική τιμή και ετοιμαζόμασταν να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, αφού ύφεση σημαίνει τεχνικά δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα”, είπε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.
Τα στοιχεία πλέον δείχνουν ότι τουλάχιστον τρία από τα επτά μέλη της ομάδας G7,- Γερμανία, Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία- βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι αν οι αριθμοί επιβεβαιωθούν- κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο- οι προοπτικές για τα περίπου 320 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, θα φαντάζουν «απαίσιες».
Ήδη ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να πέσει κατά 0.5% στη ζώνη του Ευρώ το επόμενο έτος, καθώς οι βασικές παγκόσμιες οικονομίες- εκτός της ευρωζώνης- έχουν εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο επιβράδυνσης.