Για δεύτερη χρονιά, οι Ισπανίδες απεργούν σήμερα, μια κινητοποίηση η οποία ελπίζουν ότι θα είναι εξίσου μαζική με την περσινή, όταν εκατομμύρια γυναίκες κινητοποιήθηκαν για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Στη χώρα με το ισχυρό φεμινιστικό κίνημα, το θέμα είναι διαρκώς παρόν εδώ και αρκετές ημέρες και έλαβε ισχυρή πολιτική διάσταση σήμερα 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, μερικές εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 28ης Απριλίου.
«Αν σταματήσουμε εμείς, ο κόσμος σταματά»: με το σύνθημα αυτό οι Ισπανίδες πραγματοποιούν σήμερα είτε δίωρες στάσεις εργασίας ανταποκρινόμενες σε εκκλήσεις των μεγάλων συνδικάτων ή 24ωρη απεργία απαντώντας στο κάλεσμα μειοψηφικών συνδικάτων.
Εκατοντάδες διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις προβλέπονται σε πολλές πόλεις της χώρας. Εκείνη της Μαδρίτης, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, θα ξεκινήσει στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και θα περάσει από την περίφημη Γκραν Βία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Σκοπός των φεμινιστριών είναι να επαναλάβουν την επιτυχία του 2018, όταν εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε μια απεργία χωρίς προηγούμενο των γυναικών και σε πορείες που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.
Στη συνοικία Λαβαπιές της Μαδρίτης, αυτοκόλλητα που γράφουν «θέλουμε να ζούμε ελεύθερες και ίσες» έχουν κολληθεί σε κολώνες και βιτρίνες. «Αυτό το κίνημα δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω», λέει η Βικτόρια Αμιρόλα, μια 58χρονη ανθοπώλις, που έχει βάλει μωβ λουλούδια και ένα μωβ μπλουζάκι μπροστά από το μαγαζί της καθώς δεν μπορεί να κατέβει σε απεργία.
Η Μάρτα Όρκας, μια 30χρονη γραφίστρια, απεργεί, από την πλευρά της, γιατί οι γυναίκες «υφίστανται πλήθος εξευτελισμών και παρενοχλήσεων στον κόσμο της εργασίας ή της εκπαίδευσης».
Όπως και πέρυσι, σήμερα απεργούν επίσης διάφορες προσωπικότητες, όπως η αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα, η Πέπα Μπουένο, παρουσιάστρια μιας πρωινής εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena SER, ή δημοσιογράφοι εργαζόμενες στη σύνταξη της μεγάλης εφημερίδας El Pais.
Πολλοί υπουργοί της πιο φεμινιστικής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, που σχηματίστηκε τον Ιούνιο από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, προβλέπεται να διαδηλώσουν.
Ακόμα και η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός «μη σεξιστικού γλωσσικού οδηγού για τους υπαλλήλους της».
«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» στον δρόμο για την ισότητα καθώς «οι γυναίκες δεν έχουν πραγματική εξουσία», δήλωσε στην τηλεόραση η δεξιά πρόεδρος της Βουλής Άνα Πάστορ.
«Θέλουμε μια φεμινιστική Ισπανία. Διότι μόνο χάρη στον φεμινισμό θα τελειώνουμε με τη φαλλοκρατική βία και θα αποκτήσουμε πραγματική ισότητα», επέμεινε στο Twitter ο Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα που η διαφορά στους μισθούς των ανδρών και των γυναικών βρίσκεται στο 14,2% (δύο μονάδες πιο κάτω απ΄ό,τι στην ΕΕ) και η φαλλοκρατική βία σκοτώνει ακόμη (975 θάνατοι από το 2003 έως το 2018).
Όμως ενώ το θέμα συγκέντρωνε ομοφωνία τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα εμφανίστηκαν διαφωνίες οι οποίες έχουν ενταθεί εν όψει των εκλογών της 28ης Απριλίου.
Η δεξιά κατηγορεί την αριστερά ότι εκμεταλλεύεται τον φεμινισμό και τον χρησιμοποιεί ως προεκλογικό επιχείρημα – ωστόσο η ίδια δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις.
Και η ακροδεξιά, που σημείωσε πρόσφατα άνοδο με το κόμμα Vox, έχει κάνει τον αντιφεμινισμό σημαία του.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια πλατφόρμα που συνενώνει καθολικές οργανώσεις και οργανώσεις κατά της άμβλωσης κάλεσε την Κυριακή στη Μαδρίτη μια αντιδιαδήλωση, ενώ η υπερσυντηρητική καθολική ένωση Hazte Oir (Κάντε να ακουστεί η φωνή σας) έθεσε σε κυκλοφορία ένα λεωφορείο συγκρίνοντας τις φεμινίστριες με τους ναζί: στη μια πλευρά του λεωφορείου υπάρχει ένα φωτομοντάζ του Χίτλερ με μακιγιάζ και το σήμα του φεμινισμού στο πηλίκιο.