Ζήσης Ψάλλας
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα σμέουρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με προ-διαβήτη. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Illinois Institute of Technology.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, το 34% των Αμερικανών ενηλίκων, περίπου 84,1 εκατομμύρια συνολικά, είχαν προ-διαβήτη το 2015.
Οι ασθενείς με προ-διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της καρδιαγγειακής νόσου και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις των σμέουρων σε μια ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρουσίαζαν προ-διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια μεταβολικά υγιής ομάδα ελέγχου συμπεριλήφθηκε στη μελέτη για σύγκριση.
Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο σύστημα μελέτης, 32 ενήλικες ηλικίας 20-60 ετών έκαναν εξέταση αίματος σε διάστημα 24 ωρών μετά από το πρωινό τους σε τρεις ξεχωριστές ημέρες.
Τα τρία γεύματα πρωινού ήταν παρόμοια σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά διέφεραν σε ποσότητα κατεψυγμένων κόκκινων σμέουρων: ένα γεύμα δεν περιείχε σμέουρα, ένα άλλο περιείχε ένα φλιτζάνι σμέουρων και ένα άλλο περιείχε δύο φλιτζάνια σμέουρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς η ποσότητα της πρόσληψης σμέουρων αυξανόταν, τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για διαβήτη χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη για να διαχειριστούν τη γλυκόζη του αίματος.
Αντιδιαβητικές ιδιότητες
Όταν δύο φλιτζάνια κόκκινα σμέουρα συμπεριλήφθηκαν στο γεύμα, οι συγκεντρώσεις γλυκόζης ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το γεύμα χωρίς κόκκινα σμέουρα.
Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η απλή ένταξη ορισμένων φρούτων, όπως τα κόκκινα σμέουρα, στα γεύματα, μπορεί να έχει οφέλη μείωσης της γλυκόζης με ενδείξεις βελτιώσεων στις αποκρίσεις ινσουλίνης. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα με προ-διαβήτη.
Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη συχνά λένε ότι δεν τρώνε φρούτα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
«Ωστόσο, ορισμένα φρούτα – όπως τα σμέουρα – όχι μόνο παρέχουν τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά και συστατικά όπως οι ανθοκυάνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους, οι ελλαγιταννίνες, και οι φυτικές ίνες που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες», δήλωσε ο Britt Burton-Freeman, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Διατροφής στο Illinois Tech.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.