Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι  η χώρα του «είναι έτοιμη να ενωθεί με τη μακρόχρονη σύμμαχο Ρωσία». Με τον τρόπο αυτό, αυξάνονται οι προοπτικές της Μόσχας να επεκτείνει  την περιοχή ελέγχου της  στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά με δικτατορικές εξουσίες το πρώην σοβιετικό κράτος από το 1994, δήλωσε την Παρασκευή ότι το έθνος του ήταν έτοιμο να συνενωθεί με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουκασένκο έκανε αυτή την δήλωση την τρίτη και τελευταία ημέρα των διμερών συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι φήμες κυκλοφορούσαν από καιρό ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να απορροφηθεί από την Ρωσία υπό την ηγεσία του Πούτιν, διευρύνοντας τη ρύθμιση των “αδελφών κρατών” που υπάρχει μεταξύ τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Οι δυο χώρες μας θα μπορούσαν να ενωθούν αύριο, χωρίς πρόβλημα» δήλωσε ο Λουκασένκο την Παρασκευή. «Είστε όμως έτοιμοι – οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι;» πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε και να εδραιώσουμε τις προσπάθειές μας, τις πολιτείες και τους λαούς μόλις είμαστε έτοιμοι», είπε ακόμη σκουπίζοντας με μαντήλι το ιδρωμένο μέτωπό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουκασένκο έκανε ενδιαφέρουσα διατύπωση. Είναι πρόθυμος να μειώσει την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας, αλλά όχι την κυριαρχία. Αυτό επιτρέπει θεωρητικά μια εθελοντική συνομοσπονδία Ρωσίας-Λευκορωσίας.

Με την ίδια ανάσα, διερωτάται αν οι Λευκορώσοι είναι έτοιμοι γι ‘αυτό. Ωστόσο, ιστορικά δεν υπήρξε κάποιο εμπόδιο για παρόμοια ένωση.

Οι Λευκορώσοι ουδέποτε ζήτησαν την ανεξαρτησία τους. Τους είχε επιβληθεί από τον Γέλτσιν, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση ως ένας τρόπος να ανατραπεί ο Γκορμπατσόφ και να αναλάβει ο ίδιος τη διακυβέρνηση στη Μόσχα.

Η απάντηση Πούτιν

Ο Πούτιν απάντησε στον Λουκασένκο να διάλεξη σχετικά με τις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου:

Ο Πούτιν προσπάθησε να αμφισβητήσει την ίδια την έννοια των ανεξάρτητων κρατών στις παρατηρήσεις του: «Δεν υπάρχουν απλά πλήρως ανεξάρτητα κράτη στον κόσμο. Ο σύγχρονος κόσμος είναι κόσμος αλληλεξάρτησης» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απόδειξη του ισχυρισμού του είπε: «Εκεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει πιο δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα μέλη παρά το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης μόλις για τις δημοκρατίες της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί εξάρτηση;» ρώτησε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων από τις  ΗΠΑ στην Ευρώπη υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών. «Πιστεύετε ότι κάποια από τις ευρωπαϊκές χώρες επιθυμεί να παραμένουν οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς  στην Ευρώπη;» Ρώτησε πάλι.

«Δεν υπάρχει κάποιος να το θέλει αυτό. Αλλά κάθονται, παραμένοντας σιωπηλοί. Πού είναι η κυριαρχία τους; Αλλά προφανώς πιστεύουν ότι στον τελικό, γενικό απολογισμό, συμφέρει τέτοια οργάνωση στην οποία έχουν επενδύσει μέρος της κυριαρχίας τους» πρόσθεσε.

 Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης