Με τη βράβευση νέων ακαδημαϊκών και ερευνητών που διακρίθηκαν για τις καινοτόμες ιδέες τους στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NOYNOY Idea Challenge. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε απόψε παρουσία του Ολλανδού πρέσβη στην Ελλάδα, Κάσπαρ Βέλντκαμπ (Gaspar Veldkamp) και εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου
Ο διαγωνισμός NOYNOY Idea Challenge αποτελεί πρωτοβουλία της FrieslandCampina Hellas, σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβουλευτική εταιρεία μεταφοράς καινοτομίας Break – Even Consulting.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas, Κώστας Μαγγιώρος έχοντας ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση καινοτόμων λύσεων που προέρχονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο διαγωνισμός NOYNOY Idea Challenge γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής, με νέες ιδέες που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της αλυσίδας αξίας του.
«Με τον διαγωνισμό επεκτείνουμε τους δεσμούς που έχουμε με την κοινωνία και με την ακαδημαϊκή κοινότητα κάνοντας ένα ακόμα βήμα ανάπτυξης στην αλυσίδα γάλακτος που αντιπροσωπεύουμε» τόνισε και συνέχισε: «Η ανταπόκριση στον διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά υψηλή και καταδεικνύει την ανάγκη που υπάρχει ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Οι ιδέες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αφορούσαν όλα τα στάδια της αλυσίδας από την κτηνοτροφία, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα & ασφάλεια, την παραγωγή, τον σχεδιασμό του προϊόντος έως και τεχνολογίες εμπλοκής τελικών χρηστών».
Ο κ. Μαγγιώρος αναφερόμενος στη FrieslandCampina Hellas τόνισε ότι η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για την εταιρεία η οποία γιορτάζει τα 90 χρόνια παρουσίας του “ΝΟΥΝΟΥ” στην Ελλάδα.
«Με δυναμικό στρατηγικό σχεδιασμό και σοβαρό επενδυτικό πλάνο αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις που βρίσκουμε μπροστά μας, μεγαλώνουμε και δίνουμε ώθηση στην τοπική και την εθνική οικονομία μέσα στην οποία λειτουργούμε και παραμένουμε πάντα ακέραιοι και υπεύθυνοι» τόνισε ο κ. Μαγγιώρος και συνέχισε:
«Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας, το 2011 υλοποιήσαμε σημαντική επένδυση στην Πάτρα χτίζοντας ένα μεγάλο σύγχρονο εργοστάσιο και μεταφέροντας την παραγωγή του γάλακτος από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε πολλές νέες θέσεις εργασίας τις οποίες διατηρούμε και επεκτείνουμε μέχρι και σήμερα. Φέτος και συγκεκριμένα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, ολοκληρώνουμε νέα επένδυση ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Πάτρας».
«Με τζίρο στα 300 εκατ. ευρώ και σχεδόν 500 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις έμμεσες των συνεργατών και των χονδρεμπόρων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αποτελούμε μια από τις μεγαλύτερες για τα ελληνικά δεδομένα και πλέον επιτυχημένες εταιρείες που στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Μαγγιώρος.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Γκόλιας πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Σήμερα που η χώρα αναζητά μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά η σύνδεση των αποφοίτων των ΑΕΙ με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και αυτό γιατί η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στο καταρτισμένο και υψηλών δυνατοτήτων ανθρώπινο δυναμικό».
Πρόσθεσε επίσης: «Από τη μεριά μας δηλώνουμε τη βούλησή μας αλλά και τη διάθεσή μας για τη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ένα ίδρυμα όπως το ΕΜΠ το οποίο πρωταγωνιστεί στην έρευνα και στην καινοτομία στον τομέα των μηχανικών και της τεχνολογίας. Οι εποχές που η συνεργασία ιδρυμάτων, όπως το ΕΜΠ, με τον παραγωγικό ιστό της χώρας θεωρείτο αιρετική ενέργεια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».