Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton διαβεβαίωσε τη Νότια Κορέα για την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην κρίση στην κορεατική χερσόνησο, που προκλήθηκε μετά τη βύθιση ενός πολεμικού πλοίου της.

Η Clinton, από τη Σεούλ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της ασιατικής της περιοδείας, χαρακτήρισε το περιστατικό, για το οποίο κατηγορείται η Βόρεια Κορέα, ως «απαράδεκτη πρόκληση» και είπε ότι η Pyongyang πρέπει να σταματήσει την «πολιτική της φιλοπόλεμης διάθεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση και το καθήκον να απαντήσει. Το περιστατικό απαιτεί μία δυνατή αλλά μετρημένη απάντηση», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από τη πλευρά της, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα διακόψει κάθε σχέση με τη γείτονα, και απαγορεύει τη διέλευση των νοτιοκορεατικών πλοίων και αεροπλάνων από τα εδάφή της. Αυτή ήταν η απάντηση Στρατιωτικές ασκήσεις του βορειακορεατικού στρατούστην ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, ότι αίρει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Βόρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων, που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας -μια πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια. Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε την κορβέτα Cheonan του Πολεμικού της Ναυτικού, στις 26 Μαρτίου, όπου σκοτώθηκαν 46 ναυτικοί της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν φθάσει στη Σεούλ, η Clinton είχε διήμερες συζητήσεις στο Πεκίνο, το οποίο η ιδια πιέζει να καταδικάσει την πράξη της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, οι Αρχές της Κίνας προτιμούν να κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, καθώς η χώρα είναι από τους λίγους συμμάχους της Β. Κορέας.

Διαβάστε επίσης:
“Ιαχές” πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, 25 Μαΐου 2010, 11:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης