Η μετανάστευση στην Ελβετία αυξήθηκε εκ νέου πέρυσι, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί που ζουν στο έδαφός της να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια, την ώρα που η πλούσια χώρα επανεξετάζει την πολιτική της των ανοικτών θυρών για τους Ευρωπαίους.

Η Ελβετία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της Ε.Ε. και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) -της Ισλανδίας, του Λίχντενσταϊν και της Νορβηγίας- με αντάλλαγμα την αυξημένη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μέλη της Ακροδεξιάς καταγγέλλουν ότι εξαιτίας της πολιτικής αυτής η Ελβετία έχει γεμίσει αλλοδαπούς, οι οποίοι πλέον αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Το Κόμμα του Ελβετικού Λαού και η αντι-ευρωπαϊκή οργάνωση AUNS προετοιμάζουν ένα δημοψήφισμα με στόχο να ακυρώσουν τη συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν καρπούς σε διάστημα ενός έτους οι συζητήσεις για τον τερματισμό της εν λόγω πολιτικής.

Όμως η ελβετική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο και επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, θεωρώντας το σημαντικό κομμάτι των δεσμών της χώρας με την Ε.Ε., τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των πολιτών από χώρες της Ε.Ε. και της ΕΖΕΣ που εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία αυξήθηκε κατά σχεδόν 31.000 το 2018, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2017.

Συνολικά το ποσοστό των μεταναστών στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 2,9%, κατά σχεδόν 55.000 ανθρώπους, το 2018. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 2,1 εκατομμύρια αλλοδαποί, οι περισσότεροι από τους οποίους από χώρες της Ε.Ε. ή της ΕΖΕΣ, ζούσαν στη χώρα στο τέλος του 2018.

Η Ελβετία βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης των δεσμών της με την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια νέα συμφωνία, βάσει της οποίας η Ελβετία θα υιοθετήσει τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες τα ίδια δικαιώματα που έχουν όταν ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία στην απάντησή της, όμως οι αντιδράσεις από τη Δεξιά και τη συνήθως φιλοευρωπαϊκή Αριστερά που ανησυχούν ότι θα καταστρατηγηθεί η ελβετική κυριαρχία προκαλούν αμφιβολίες για το αποτέλεσμά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης