Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως και οι προηγούμενες Αναθεωρήσεις, υπηρετεί μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
Όπως εξήγησε, οι στοχεύσεις αυτές είναι να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να αναστηλωθεί το κύρος του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος στη λαϊκή συνείδηση. Μία τρίτη επιδίωξη είναι να τονωθεί ο κάλπικος διπολικός καυγάς και να κρυφτούν οι μεγάλες τους συγκλίσεις όχι μόνο στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως είπε.
Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών. Άλλες προτάσεις που υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα, που «για το λαό σημαίνει αστάθεια», είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας και της ΝΔ για συνταγματικά κατοχυρωμένο τετραετή κύκλο. Όπως είπε, πρόκειται «για αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, παίρνοντας υπόψη ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μονοκομματικών κυβερνήσεων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δεύτερο κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι η αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, της ασυνέπειας λόγω και έργων κ.λπ. και το οποίο συνεχίζει να κλονίζεται εξαιτίας των μεταγραφών και των παζαριών «στα οποία έχουν διαπρέψει όλα τα κόμματα». Σε αυτό το πλαίσιο της δήθεν ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος εντάσσεται η πρότασή τους για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που ενώ το λαϊκό αίτημα ήταν να καταργηθεί πλήρως, με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παραμένει υπό προϋποθέσεις, όπως είπε.
«Διατηρείται ο βασικός του πυρήνας, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ή την ανάκληση ποινικής δίωξης θα την έχει πάλι η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκδίκαση θα γίνεται από ειδικό δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86 μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι οι προτάσεις που γίνονται λύνουν το πρόβλημα».
Ως προς το στόχο της «κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να προβάλει την ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ΝΔ για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα εχθρός της αγοράς.
Ο κ. Γκιόκας, τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή. Πρόσθεσε πως τα δικαιώματα αυτά περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος» που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άρθρα 28 και 80. Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον «κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους», όπως είπε, είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό. «Από τη μια μεριά ο συνταγματοποιημένος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ, από την άλλη μεριά ο εφαρμοσμένος νεοφιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο όρος νεοφιλελευθερισμός δεν είναι δόκιμος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.
Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από την πρότασή τους τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, και να μην είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, είπε, μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημείωσε πως πρόκειται για καρικατούρα απλής αναλογικής, αφού επιτρέπει δέκα βουλευτές να κατευθύνονται στο πρώτο κόμμα. Ακόμα, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει στοιχειώδεις αστικούς εκσυγχρονισμούς που αλλού έχουν γίνει εδώ και 200 χρόνια, όπως ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.
«Ότι δεν μιλάμε για μια προοδευτική, αλλά για μια ακόμη αντιδραστική-αντιλαϊκή αναθεώρηση φαίνεται και από τις προτάσεις που έχουν απορρίψει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως αυτές που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», είπε, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις του κόμματός του.