Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Δερματολογικής Φωτοβιολογίας του Universidad de Málaga, στο οποίο εξετάστηκαν πάνω από 100.000 ασθενείς από νοσοκομειακές μονάδες της Μάλαγα, της Ισπανίας, για πέντε χρόνια, βρήκε ότι το φυλλικό οξύ έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
«Το ποσοστό των χαμηλών τιμών αυξάνεται το καλοκαίρι κατά σχεδόν 3,5% σε σχέση με το χειμώνα», εξηγεί ο ερευνητής José Aguilera, ο οποίος αναφέρει ότι τα επίπεδα των φυλλικών οξέων είναι χαμηλότερα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την εποχή.
Ενόψει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί συνιστούν οι ασθενείς με επίπεδα φυλλικού οξέος κάτω από 4ng / mL να τρώνε τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα όσπρια ή τα πράσινα λαχανικά, το καλοκαίρι και ακόμη να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής σε περίπτωση ανεπάρκειας.
Απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις, όπως η μεγαλοβλαστική αναιμία, τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Είναι επομένως μια βιταμίνη (βιταμίνη Β9) ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, επειδή, για παράδειγμα, βοηθά στην προσθήκη σιδήρου κατά την αναιμία ή, στην περίπτωση των νεογέννητων, την πρόληψη των συγγενών διαταραχών κατά τη γέννηση, εξ ου και η σημασία του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Από το 2006, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μάλαγα εργάζονται για να βρουν νέους τρόπους φωτοπροστασίας. Άλλες γραμμές έρευνας περιλαμβάνουν τις θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών όπως οι πεπτικές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων και ανθεκτικών αντηλιακών.