«Οσμή πολέμου» διαπνέει τις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Hillary Clinton, να λέει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, μετά το πόρισμα διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Κορέα βύθισε νοτιοκορεατική κορβέτα στα τέλη Μαρτίου, παρασύροντας στο θάνατο 46 ναύτες.

Ύστερα από συνομιλίες με την Κίνα, η Hillary Clinton κάλεσε τις χώρες στην περιοχή να προσέξουν «την ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση που δημιούργησε η Βόρεια Κορέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Lee Myung-bak, ανακοίνωσε το «εμπορικό πάγωμα» με την Pyongyang, υποσχόμενος παράλληλα να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την επίθεση. Από τη μεριά της, η Βόρεια Κορέα λέει ότι θα ανταποδώσει.

Ο Lee σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι η Σεούλ δεν θα ανεχθεί «καμία άλλη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα και θα διατηρήσει το δικαίωμα να της «προληπτικής αποτροπής».

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τόσο τα οικονομικά μέτρα της Ν. Κορέας, η καταδίκη των ΗΠΑ, αλλά η πιθανή προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν την τακτική της Pyongyang.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα σύμμαχος στην περιοχή της Β. Κορέας, γι’ αυτό και «στο περιθώριο» πρόκειται να είναι ένα κρίσιμος «παράγοντας» για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση.

Κρίσιμη περίοδος οι επόμενες εβδομάδες

Οι προσεχείς εβδομάδες κρύβουν πολλούς κινδύνους για νέες εντάσεις στην περιοχή, αφού εκτός των άλλων είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μια κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ – Νότιας Κορέας στην οποία θα συμμετάσχουν και υποβρύχια.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε την συγκεκριμένη άσκηση με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η βοήθεια των ΗΠΑ για την αμυντική οργάνωση της Νότιας Κορέας είναι σαφής και ο πρόεδρος (Barack Obama) έχει δώσει ανάλογες εντολές στους επικεφαλής Αμερικανούς της άσκησης, ώστε να συνεργαστούν στενά με τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους για να αποτρέψουν μελλοντικές εντάσεις».

Η Ν. Κορέα λέει ότι θα παραπέμψει τη Β. Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών, για να αποφασιστούν τυχόν κυρώσεις με αιτία τη βύθιση του πλοίου Cheonan τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της η Β. Κορέα ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν τορπίλισε το Cheonan και πως όλα αυτά είναι «μηχανορραφίες» στα διεθνή ΜΜΕ από την πλευρά της Ν. Κορέας και απειλεί με πολεμική σύρραξη αν της επιβληθούν κυρώσεις με αφορμή αυτό το περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα βασίζει το 80% περίπου των εμπορικών της συναλλαγών και το 35% του ΑΕΠ της στη Νότια Κορέα και την Κίνα, η οποία -όντας μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ- κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Αναλαμβάνει δράση το ΣΑ του ΟΗΕ;

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι σίγουρος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) θα λάβει τα «κατάλληλα» μέτρα όσον αφορά στο θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίου, για την οποία η κυβέρνηση της Σεούλ θεωρεί υπεύθυνη τη Βόρεια Κορέα.

«Είμαι σίγουρος ότι το ΣΑ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επιθέσεις που έχουν αποδοθεί σε πράξεις της Β. Κορέας

Η ένταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην περιοχή δεν είναι φυσικά η πρώτη τέτοια ιστορικά. Τα πιο χαρακτηριστικά «επεισόδια» ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, τα οποία αποδόθηκαν ιστορικά σε πράξεις της δεύτερης είναι τα εξής:

Ιανουάριος 1967 – Πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας δέχτηκε επίθεση κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. 39 ναυτικοί σκοτώθηκαν.

Ιανουάριος 1968 – Επιδρομή στο προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ. 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Οκτώβριος 1983 – Ξενοδοχείο στην πόλη Rangoon που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας βομβαρδίστηκε και 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Νοέμβριος 1987 – Βομβαρδισμός αεροπλάνου της Ν. Κορέας. 115 νεκροί.

Μάρτιος 2010 – Το πολεμικό πλοίο Cheonan της Ν. Κορέας δέχεται επίθεση με τορπίλη. 46 νεκροί.

Διαβάστε επίσης:
“Κραυγές” πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, 24 Μαΐου 2010, 09:52

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης