Νέο «μπλόκο» στο διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εταιρείες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.», παρατείνοντας ουσιαστικά το πάγωμα της επέκτασης του έργου που είχε διαταχθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε επαρκής δημοσιότητα στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco). Στις σχετικές αποφάσεις τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν δε ότι η συναφθείσα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco σύμβαση παραχώρησης το 2016 συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco. Ακόμη επισημαίνουν ότι δεν τηρήθηκαν η κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Έτσι, κατόπιν όλων αυτών, ο ΟΛΠ εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα.

Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των κυρίων αιτήσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και θα εκδοθούν μέσα στο 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης