Του Κώστα Μπετινάκη

Χάρη στην αμερικανική επέμβαση «η δημοκρατία αποκαταστάθηκε» στο Ιράκ και την Λιβύη. Δεν έγινε το ίδιο με την Συρία, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια, και έτσι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον στράφηκε στην Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παλιά γνωστά νοτιοαμερικανικά οικόπεδα της οικονομικής επιρροής της United Fruit και άλλων ευαγών αποικιοκρατικών ιδρυμάτων.

Για να τονισθεί η αποφασιστικότητα για την πραξικοπηματική παρέμβαση των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα της Βενεζουέλα, μετά την άμεση αναγνώριση της αυτοανακήρυξης ως προέδρου της χώρας του ηγέτη της αντιπολίτευσης ήρθε και ο διορισμός από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρώην διπλωμάτη (με προϋπηρεσία σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική) να αναλάβει «την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Καράκας.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, «διορίσθηκε ο Elliott Abrams με στόχο να βοηθήσει το λαό της Βενεζουέλα να αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ευημερία στη χώρα τους»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστολή του «να συντονίσει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες να αντικατασταθεί ο πρόεδρος Μαδούρο με τον αυτοανακηρυχθέντα Juan Guaido, (όπου και να τονίζεται το όνομα αυτό, μια και ο Πομπέο για να διευκολυνθεί προφανώς, τον αποκάλεσε Γκουίντο).

Το παράδοξο είναι πως πολλοί είναι οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι –ακόμη κι εκείνοι που επιζητούσαν την αλλαγή καθεστώτος στην Βενεζουέλα, όπως ο Chris Hayes του MSNBC–εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους σε σχόλιά τους, ανασύροντας τα μελανά σημεία των δραστηριοτήτων του πρώην διπλωμάτη (ο οποίος είχε υπηρετήσει επί προεδρίας Ρέιγκαν όσο και Τζορτζ W. Μπους) στην Λατινική Αμερική. (*)

Το παράδοξο είναι πως ο πραξικοπηματικά αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος στη Βενεζουέλα, αναγνωρίσθηκε αμέσως από τις ΗΠΑ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) και αρκετές χώρες της ΕΕ.

Το Σάββατο Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία εξέδωσαν ταυτόχρονα ταυτόσημη προειδοποίηση, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, εκτός αν προκηρυχθούν εκλογές στην Βενεζουέλα εντός των επομένων ημερών.

Επίσης το Σάββατο, Ρωσία, Κίνα Νότια Αφρική και Ισημερινή Γουινέα εμπόδισαν τις ΗΠΑ να προωθήσει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία θα εκφραζόταν υποστήριξη στον Γκουαϊδό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης «της μόνης εκλεγμένης δημοκρατικά» στην Βενεζουέλα.

Η αμερικανική προσπάθεια προώθησης διεθνώς της αναγνώρισης του Γκουαϊδό, ως «νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλα» πέρα από τους συμβολισμούς της προκαλεί νέες επιπλοκές στο καθεστώς Μαδούρο.

Έχει προηγηθεί μακρόχρονος σχεδιασμός εναντίον της νόμιμης – σύμφωνα με τα διεθνή καθιερωμένα – κυβέρνησης της Βενεζουέλα και η νέα προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Πίσω της κρύβονται 300 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου –τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα στον κόσμο. Και ο Γκουαϊδό έχει υποσχεθεί να αλλάξει τον ισχύοντα ενεργειακό νόμο της χώρας αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της συνεργαζόμενης ως τώρα βενεζουελάνικης PDVSA, με την αμερικανική εταιρία Citgo Petroleum (με διυλιστήρια στη Λουιζιάνα το Τέξας και το Ιλινόι).

Ο τωρινός πρόεδρος της Citgo, Asdrubal Chavez δεν επιτρέπεται να εισέλθει στις ΗΠΑ επειδή του έχει ακυρωθεί η βίζα από τις αμερικανικές αρχές.

Σχεδόν το μισό διυλιστήριο της Βενεζουέλα, ελέγχεται από την ρωσική Rosneft προκειμένου να καλυφθεί δάνειο $1,5 δισεκατομμυρίων που χορηγήθηκε από τη Μόσχα.

Υπάρχουν κι άλλοι δανειστές που έχουν ενεχυριάσει το διυλιστήριο.

Όπως δήλωσε ο Γκουαϊδό, ο νέος εθνικός ενεργειακός νόμος «θα δημιουργεί εύκαμπτους οικονομικούς όρους για συμβόλαια με επενδυτικούς πετρελαϊκούς οργανισμούς και θα παραπέμψει για κατάχρηση την τωρινή διοίκηση του PDVSA», σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική που προβλέπει την αλλαγή σε φιλική προς την Ουάσινγκτον κυβέρνηση στο Καράκας, έχει συνταχθεί από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, με την υποστήριξη του αντιπροέδρου Πενς.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο Ρεπουμπλικάνος εκλεγόμενος στην Φλόριντα σε ομιλία του στην Γερουσία στις 15 Ιανουαρίου είχε υποστηρίξει:

«Αναθέτοντας στον κ. Γκουαϊδό την προεδρία, θα επιτρέψει να επιστραφούν τα εκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης της Βενεζουέλα που έχουν παγώσει στις ΗΠΑ να διατεθούν προς χρήση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι νέες εκλογές ή να δοθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Η πραγματικότητα είναι άλλη: Τα παγωμένα κεφάλαια της κυβέρνησης στην Βενεζουέλα (μη αρεστής στην Ουάσινγκτον) από ΗΠΑ και Βρετανία (που έχουν κλαπεί για να περιγράφουμε την αλήθεια) είναι αρκετά δισεκατομμύρια $ (και όχι εκατομμύρια). Εντάσσονται στον οικονομικό πόλεμο που έχει κηρύξει από καιρό η αμερικανική κυβέρνηση ώστε να καταστεί αδύνατη η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας αυτής.

Ανάμεσα στα «οικονομικά αντίποινα», περιλαμβάνεται πλέον και η απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ακόμη κι αν αυτό έχει δυσμενή επίδραση και σε ορισμένα αμερικανικά διυλιστήρια που ανήκουν στην Βενεζουέλα.

Όσο για την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν «τα παγωμένα χρήματα» ακόμη και για να αγοράσει όπλα (από τις ΗΠΑ, που αλλού) για την δημιουργία μισθοφορικού στρατού να πολεμήσει στον εμφύλιο πόλεμο με στόχο τις πιστές ακόμη στον Μαδούρο στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, και στο μέρος του λαού που έχει ακόμη με το μέρος του ο κατά τα άλλα νόμιμος πρόεδρος που θεωρείται όμως σε ένα μεγάλο μέρος της δυτικής ηγεσία «ανεπιθύμητος».

Όπως συνέβη και με την Συρία στα 2011, δεν θα λείψουν οι πρόθυμοι να συνεργασθούν.

Ο πόλεμος για τους αναλυτές- είναι υπόθεση που θα ξεκινήσει σύντομα στις μεθοριακές πόλεις με την Κολομβία. Ώστε να αποφευχθεί και το προβλεπόμενο από την διεθνή νομιμότητα: Η σύλληψη του Γκουαϊδό για εσχάτη προδοσία. Ή μήπως αποτελέσει την αφορμή;

(*) Ο 70χρονος Έιμπραμς ήταν σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ W.Μπους και θεωρείτο από τους σχεδιαστές της Μεσανατολικής πολιτικής των ΗΠΑ την εποχή εκείνη περιλαμβανόμενης και της εισβολής στο Ιράκ.

Ήταν επίσης στο επιτελείο που είχε σχεδιάσει το αποτυχόν πραξικόπημα του 2002 για την ανατροπή του τότε προέδρου Τσάβεζ στη Βενεζουέλα, που ήταν καταστροφικό για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πιο πριν, ήταν από τους υπέρμαχους της υποστήριξης των αντεπαναστατών Κόντρας στη Νικαράγουα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης