Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκλήρωσε το Σάββατο την επίσκεψη που έκανε στη Νικαράγουα προτείνοντας να διεξαχθεί «επείγων διάλογος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί η κρίση στη χώρα.

«Η Νικαράγουα βιώνει μια σοβαρή κρίση» που υπονομεύει «τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «έχει ανάγκη έναν επείγοντα εσωτερικό διάλογο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μανάγκουα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ο ισπανός ευρωβουλευτής Ραμόν Χαουρέγκι, στο πέρας αυτής της τετραήμερης επίσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νικαράγουα ξέσπασαν τον Απρίλιο του 2018, αρχικά σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της μεταρρύθμισης στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις πολύ γρήγορα μπήκαν στο συρτάρι, αλλά οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη μετατραπεί σε εξέγερση με σκοπό την εκδίωξη της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, που η αντιπολίτευση κατηγορεί πως επέβαλε δικτατορία. Η εξέγερση επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, πριν η κατάσταση ελεχθεί με σκληρή καταστολή.

Η κυβέρνηση του Ορτέγα διατείνεται πως βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πείστηκαν. «Δεν μας πείθει αυτή τη θέση. Μας φαίνεται σπεκουλαδόρικη και λαθεμένη», είπε ο Χαουρέγκι.

«Δεν πιστεύουμε το αφήγημα της κυβέρνησης περί πραξικοπήματος», επέμεινε ο Χαβιέρ Ναρτ, ισπανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, που όταν ήταν φωτοειδησεογράφος κάλυψε την επανάσταση στη Νικαράγουα, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα από τους Σαντινίστας του Ορτέγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απεναντίας, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι τους βρίσκει σύμφωνους η εκτίμηση διεθνών οργανισμών και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι αρχές στη Μανάγκουα προχώρησαν σε «δυσανάλογη καταστολή» με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να τραυματιστούν ή να κηρυχθούν αγνοούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους τα μέλη του ΕΚ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ορτέγα, μέλη της κυβέρνησής του και εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Επισκέφθηκαν επίσης μια φυλακή όπου έχουν εγκλειστεί πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

Για τον Χαουρέγκι, στέλεχος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο διχασμός των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Ορτέγα δεν πάει να επιδεινώνεται και «ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου δεν είναι αμελητέος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Νικαραγουανοί, συνέχισε, «πρέπει να αναγνωρίσουν οι μεν τους δε» ως ισότιμους, να αρχίσουν έναν διάλογο επικεντρωμένο στη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ώστε να εκφράζει περισσότερο τη βούληση των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει σε μια τέτοια διαδικασία, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΕΚ.

Ο Χαουρέγκι έκανε διάφορες συστάσεις ως προς την προοπτική αυτή, μία από τις οποίες ήταν η Μανάγκουα να εγκρίνει την επάνοδο στη χώρα των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκδιώχθηκαν.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ακόμη ότι πρότεινε οι πολίτες που συνελήφθησαν επειδή διαδήλωναν να αφεθούν ελεύθεροι, αίτημα μπροστά το οποίο ο Ορτέγα δεν φάνηκε «αδιάφορος», όπως αναγνώρισε ο Χαουρέγκι.

Διάφορες ΜΚΟ υπολογίζουν ότι ο αριθμός των πολιτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης ήταν μεταξύ 600 και 750. Η κυβέρνηση δεν παραδέχεται παρά 340 τέτοιες υποθέσεις, ενώ δεν θεωρεί τους συλληφθέντες πολιτικούς κρατούμενους, αλλά κακοποιούς του ποινικού δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης