Η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.
Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι:
«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Βουλή των Ελλήνων: Ιστορικός συμβιβασμός στο Μακεδονικό».
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Και το όνομα αυτής Βόρεια Μακεδονία. Νέα Σελίδα με 153 ΝΑΙ».
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Γεννήθηκε Βόρεια Μακεδονία, έξω από την Μακεδονία».
«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους»
Το ΡΙΚ κάνει εκτενή αναφορά στην κάλυψη του θέματος από τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης.
Εξάλλου, στον ραδιοσταθμός «Άστρα» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισήμανε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική, διότι είναι ευθυγραμμισμένη με την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων για σύνθετη ονομασία και τη μη χρήση μόνο της λέξης Μακεδονία». Σημείωσε ότι πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό και προσέθεσε ότι «αυτή η σαφής αναφορά θα περιληφθεί και στο Σύνταγμα των σημερινών Σκοπίων, ενώ γίνεται και ξεκάθαρος διαχωρισμός της αρχαίας Μακεδονίας από το κράτος που δημιουργείται τώρα». Επίσης, ανέφερε παύει να υπάρχει και ο ισχυρισμός των Σκοπίων περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα που περιλάμβανε όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της Ελλάδας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι μεταξύ άλλων «λήγει μια πικρή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η οποία έτρεφε τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές και σταθεροποιεί την κατάσταση στην περιοχή και καθιστά την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». Επιπλέον, είπε, αυτό το θέμα παύει να απασχολεί τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας, «οι οποίες θα μπορούν πλέον να ρίξουν τις δυνάμεις αυτές στο κυπριακό κι άλλα θέματα». Για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε συναινέσει σε αυτό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη και προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως η συμφωνία δείχνει ότι «το κάθε πέρσι και καλύτερα δεν είναι λύση». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η Ελλάδα παραγνώρισε στο παρελθόν το ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και διεθνές πρόβλημα σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Τώρα, δήλωσε, «μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Πηγή: ΑΠΕ