«Το παρεμπόριο στεγάζεται πλέον σε καταστήματα και αποθήκες, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα και το ‘πεζοδρόμιο’ των λαθραίων προϊόντων έχει μετακομίσει από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους σε οργανωμένες αγορές και το διαδίκτυο. Οι πλανόδιοι πλέον βρίσκονται, είτε στις λεγόμενες παραλαϊκές – δηλαδή σε παράνομους πάγκους που στήνονται περιμετρικά των λαϊκών αγορών – είτε σε στάσεις του ΗΣΑΠ και περιφερειακές στάσεις του μετρό, σε ώρες αιχμής».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, σε εκδήλωση με θέμα: «Ασφαλές επιχειρείν- Παρεμπόριο-Παραβατικότητα: Αρνητικοί καταλύτες για την ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος συνέχισε ότι μία άλλη δύσκολη μορφή του παρεμπορίου που πρέπει να περιοριστεί είναι το «ηλεκτρονικό παρεμπόριο, το οποίο μάλιστα έχει αρχίσει να παίρνει τεράστια έκταση και στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι το επιμελητήριο έχει καταθέσει προτάσεις περιορισμού αυτών των φαινομένων και, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Για το παρεμπόριο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

➢ Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα “X-Ray scanners”, και τα εξελιγμένα “Electromagnetic field container scanners” στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια).

➢ Η εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.

➢ Αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΚΕΑΑΠ, μέσω διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων, με τη άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεθέντων αντικειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

➢ Ο τελικός περιορισμός της υπαίθριας διάθεσης μόνο σε προϊόντα γης και θάλασσας.

Για το λαθρεμπόριο:

➢ Η υποχρεωτική εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών όχι μόνο στα πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζινάδικα) και στα καταστήματα πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και σε όλο το εύρος και τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πλωτά μέσα μεταφοράς.

➢ Η παρακολούθηση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (GPS) των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς καυσίμων, τόσο όσον αφορά προορισμούς εντός της Επικράτειας όσο και στο εξωτερικό (σημείο προορισμού).

➢ Η ψηφιακή σήμανση στα πακέτα των τσιγάρων και αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών ταινιών.

➢ Η αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών στους λαθρέμπορους/διακινητές.

➢ Η πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις παρενέργειες της χρήσης λαθραίων και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων.

«Οι προκλήσεις και επιπτώσεις του παρεμπορίου στον τομέα της οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι πολλές. Η αιτία είναι η υπερφορολόγηση και επιβολή υπερβολικών τελών κυρίως σε καύσιμα και καπνικά.

H αναβάθμιση της Δημόσιας, της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης είναι γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς με την αποτελεσματική δράση του ΣΔΟΕ και του ΣΥΚΕΑΑΠ. Είναι καιρός όμως, αναλαμβάνοντας ο καθένας μας τις ευθύνες, που του αναλογούν, να δώσουμε την αποφασιστική μάχη, ενάντια σε ένα πρόβλημα, που στερεί χρήμα και εργασία από την ελληνική κοινωνία…» σημείωσε ο πρόεδρος.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι σύμφωνα με σειρά μελετών που έχει εκπονήσει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εκτιμάται ότι:

➢ Στην Ελλάδα, η απώλεια πωλήσεων ετησίως είναι περίπου 17 δις ευρώ, ενώ μόνο από τη παραποίηση/απομίμηση ανέρχεται σε 1,5 δις Euro και στην Ε.Ε. σε 59 δις Euro.

➢ Οι απώλειες σε ευρώ ανά κάτοικο είναι 125 Euro στην Ελλάδα και 116 Euro στην Ε.Ε.

➢ Το σύνολο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν ανέρχεται σε 84.000 για την χώρα μας και σε 790.000 για την Ε.Ε. Εκτιμάται ότι οι απώλειες στην Ελλάδα είναι 60.000 θέσεις εργασίας από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και 24.000 από τις απομιμήσεις.

➢ Οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων στην Ελλάδα είναι τα φάρμακα, τα είδη ένδυσης, τα καλλυντικά, τα έξυπνα τηλέφωνα, τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης