Το ερώτημα για την ύπαρξη και άλλων κόσμων στο Σύμπαν οι οποίοι φιλοξενούν ζωή, και ειδικότερα ευφυή ζωή, έχει απασχολήσει μερικούς από τους σπουδαιότερους σοφούς της Ιστορίας. Η «συζήτηση» για την ύπαρξη άλλων κόσμων άρχισε από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους (6ος αιώνας π.Χ.) και συνεχίζεται με διάφορες μορφές μέχρι σήμερα.
Το θέμα άρχισε να απασχολεί σοβαρά την επιστημονική κοινότητα μετά το 1990, όταν τα πρώτα παρατηρησιακά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν. Η συστηματική επιστημονική έρευνα όμως άρχισε το 1995 και συνεχίζεται σήμερα με συνεχώς βελτιούμενες μεθόδους ανίχνευσης, αλλά και με θεωρητικές μελέτες του θέματος. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι σημερινές γενιές έχουν μια ρεαλιστική ευκαιρία να μάθουν αν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν.
Το παρόν αποτελεί μια συμβολή στην παρουσίαση του προβλήματος της εξωγήινης ζωής και της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται για να ανακαλυφθεί μια άλλη Γη στο Σύμπαν. Η σχετική έρευνα αποσκοπεί στην ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών με συνθήκες κατάλληλες για να αναπτυχθεί ευφυής ζωή. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2018, είχαν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 3.800 εξωηλιακοί πλανήτες, από τους οποίους πενήντα πέντε είναι εν δυνάμει κατοικήσιμοι.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, που αγαπάει την εξερεύνηση του Aγνώστου και τον έχουν απασχολήσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια από τα προαιώνια ερωτήματα για το Σύμπαν και την εξωγήινη ζωή.
Ο Παναγιώτης Γ. Νιάρχος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ζωγραφική αναπαράσταση του πλησιέστερου προς τη Γη κατοικήσιμου εξωπλανήτη Proxima Centauri b. (Πηγή: ESO/M. Kornmesser)
Εκδόσεις: Δίαυλος